Screen Shot 2014 11 11 at 19.20.15

Safari sa polarnim medvedima

Svi ljubitelji belih medveda, koji bi želeli da vide ova neverovatna stvorenja u realnom okruženju, van ograđenih prostora u zoološkim vrtovima, sada imaju priliku da se zapute u kanadsku provinciju Manitoba i upoznaju se sa njihovim staništem i načinom života. Dobro došli na safari sa belim medvedima!

Čurčil je kanadski grad, koji se nalazi u provinciji Manitoba na zapadnoj obali zaliva Hadson. Kanada je trenutno dom za dve trećine polarnih medveda i nedavno su počele ekskurzije posvećene ovim veličanstvenim stvorenjima, koje se organiziju svakodnevno.

Turisti se prevoze u velikim specijalizovanim obezbeđenim vozilima do staništa medveda, iz kojih mogu sa relativno bezbednog mesta da posmatraju polarne medvede na par stotina metara. Preko hiljadu turista godišnje žuri u Čerčil svake godine kako bi videli bele medvede i proveli noć ispod Polarne svetlosti.

Turoperateri ovaj safari naplaćuju papreno skupo ali obzirom na to da turisti imaju jedinstveno iskustvo u životu i bliski susret sa polarnim medvedima, onima sa dubokum džepom neće biti problem da organizuju ovu nesvakidašnju avanturu.

Izleti se organizuju jednodevno i nedeljno, pa od toga zavisi da li pojedinac plaća ovu avanuturu 250 ili 6000 funti. Turisti koji žele da ostanu nedelju dana u divljini sa medvedima imaju obezbeđene obroke i posebnu obezbeđenu mobilnu ložu sa spavanje, koja takođe poseduje i kafeteriju. Ova mobilna loža se nalazi pored vidikovca koji omogućava turistima da izbliza fotografišu i posmatraju bele medvede.

Na ovaj jedinstven način, svi posetioci imaju bolji uvid o životu belih medveda i saznanja o velikim naporima organizacija za njihovo očuvanje.

Foto: YouTube screenshot