kuca leptira u becu 463

Kuća leptira u Beču

Za romantična sećanja

Kada se zateknete u predivnoj austriskoj prestonici, uhvatićete sebe kako ne znate na koju stranu da okrenete glavu kako biste što više upili lepotu koja vas okružuje. Mi smo se okrenili prema simpatičnoj staklenoj građevini koja se nalazi odmah pored Hofburga, 200 metara od Opere i uputili ka njoj, Kući leptira.

Kuća leptira je nastala 1906. godine po zamisli arhiteke Fridriha Omana. Nalazi se u strogom centru Beča i veoma je lako doći do ovog simpatičnog staništa leptira. U slučaju da poželite da kročite u Kuću leptira, lepo bi bilo i da je partner sa vama, jer je unutra krajnje neobično i vrlo romantično.

Vaš dolazak će pozdraviti krilati drugari sa najlepšim mogućim šarama koje ste ikada videli u svom životu. Svuda naokolo vas okružuje prava tropska šuma i ako budete imali sreće, osetićete prave leptiriće po čitavom telu. Leptiri će vas „opsedati” sa svih strana i u tim posebnim trenucima važno je da imate kraj sebe spravicu uz pomoć koje ćete zabeležiti njihovu igru. Pored malih šarenih, Kuća leptira je dom i za različite vrste ptica koje se mogu videti po granama drveća, na zemlji, tu odmah pored vaše noge. Uživaćete u magičnoj atmosferi dok budete koračali ispod malog vodopada. Zbog izuzetno velikog interesovanja turista, koji svakodnevno posećuju Kuću leptira, sva živa bića koja borave u njoj su navikla na blizinu ljud, tako da će vam strpljivo pozirati dok ne načinite set divnih fotografija. Posetioci mogu da vide i posebnu vrstu inkubatora u kojem se nalaze gusenice, koje nestrpljivo čekaju svoj preobražaj u divne leptire. Zanimljivo je napomenuti da je Kuća leptira jedna od omiljenih lokacija za venčanja! Austrijanci prosto vole da izgovore sudbonosno „da” među ovim divnim stvorenjima.

Ulaznice za ovu magičnu avanturu staju 5,5 evra za odrasle, za decu 3 dok za studente koštaju 4,5 evra.

Foto: Dragana Jovanović