sunđer

Sunđer Bob Kockalone završio u nauci

Poznati lik iz animiranog serijala od sad i u prirodnjačkim spisima

Sunđer Bob Kockalone nikog ne ostavlja ravnodušnim. To potrvđuju i naučnici, kojima je ovaj poznati lik iz animiranog serijala poslužio kao inspiracija…

Naučnici su otkrili novu vrstu pečurke koju su nazvali Spongiforma squarepantsii. Ako vam se ovaj naziv učinio poznatim, to je zato što je za njegov nastanak zaslužan Spongebob Squarepants iliti Sunđer Bob.

Nedavno otkrivena pečurka, za razliku od do sada poznatih, ima karakteristike sunđera. Iz nje je moguće iscediti vodu, a da ona pritom zadrže svoj prvobitni oblik. Ovaj primerak rupičase teksture raste u Maleziji. Može da bude jarko narandžaste ili ljubičaste boje i oštrog je mirisa. Raste u prašumi, pod drvetom, kako je objavljeno u časopisu Mikologija. Zbog sunđerastih osobina ove pečurke, naučnici su došli na ideju da joj daju ime po Sunđeru Bobu.

Sunđer Bob je na ovaj način osigurao sebi popularnost i u nauci. Njegova imenjakinja će možda biti jedna od poznatijih pečuraka. Ako ništa drugo, ime ćemo joj lako pamtiti.

Pečurke su najrasprostranjeniji živi organizmi na planeti Zemlji, a do sada je otkriveno samo pet odsto. Naučnici veruju da postoji još tri miliona neistraženih vrsta.