tangram
tangram

Tangram, najstarija kineska slagalica

Zabava za sva vremena

Kineska slagalica, poznata pod imenom Tangram, je igra koja je očarala Evropljane u 19. veku, a u našoj zemlji je bila izuzetno popularna 90-tih godina…

Najčešća asocijacija na devedesete godine s kraja dvadesetog veka je „dizel” subkultura. Međutim, postoje i one slatke uspomene koje su obeležile tadašnje vreme za razonodu. Jedna od njih je i kineska slagalica Tangram.

Tangram je osvojio Evropu u 19. veku, a u našoj zemlji je stekao izuzetnu popularnost 90-tih godina zahvaljujući kvizu „Muzička slagalica”. Kineska slagalica je posebna po tome što se sastoji iz samo sedam delova od kojih možete napraviti na hiljade različitih oblika, silueta. Sam naziv ove igre, Tangram, znači „sedam ravni umeća”. Jedna priča kaže da je Tangram nastao kada je čovek po imenu Tan razbio pločicu o zemlju. Kada je pokušao da je sastavi, primetio je da je moguće napraviti najrazličitije oblike od njenih delova.

Delovi slagalice, tanovi, su geometrijske figure: kvadrat, romboid i trouglovi. Cilj igre je da upotrebite svaki od dostupnih oblika, bez preklapanja, kako biste napravili novu figuru prema unapred zadatoj slici, silueti.

Rešavanje Tangrama je odlična vežba za poboljšanje sposobnost opažanja i prostorne vizualizacije, kao i učenje geometrijskih figura. Zbog svega ovoga se i preporučuje kao dodatno sredstvo u obrazovanju najmlađih. Kinezi je koriste i kao „ilustraciju” tokom pričanja dečjih priča. Ova slagalica je veoma interesantna kako deci tako i svima ostalima, bez obzira na godine.

Tradicionalno, elementi ove slagalice su napravljeni od drveta, plastike ili papira… U današnje vreme, Tangram možete preuzeti sa Interneta kao aplikaciju ili ga jednostavno možete igrati onlajn.

Ukoliko niste imali priliku da se oprobate u ovoj slagalici, sada je pravi tenutak da to učinite. Ako ste je rešavali u detinjstvu, onda nema ništa lepše nego da napravite neki od oblika, koji će vas, poput vremeplova, vratiti u bezbrižne dane.

Foto: Tijana Janković