Obavezan prelazak na štedljivo

Kako smo prevazišli standardnu sijalicu

U svim radnjama, odavno možete da pronađete veći izbor sijalica za osvetljavanje vašeg doma i prostora. Uskoro, ovaj izbor neće postojati jer ćemo imati mogućnost da kupimo isključivo tzv. štedljive sijalice…

Kada su sijalice nastajale krajem 19. veka, niko nije ni mogao da pretpostavi da ćemo imati čitave gradove, osvetljene veštačkom svetlošću, poput Pariza. Razvojem tehnologije izrade sijalica, mnogi tehnički izazovi su prevaziđeni. Zahvaljujući ovom tehničkom napretku, krajem 20. veka, standardne “volfram” sijalice dobijaju konkurenciju u vidu fluoroscentnih štedljivih sijalica. Za razliku od “starih” sijalica, nove troše manje struje i izdržljivije su, ali zato su i skuplje.

Iako su kvalitetnije, nove sijalice nećete pronaći u svakom domu, a uzrok je njihova, još uvek, visoka cena. U Evropskoj uniji, situacija postaje još ozbiljnija – sijalice od 60 vati će biti ukinute u Evropskoj uniji i neće se više prodavat,i a ni proizvoditi od kraja narednog meseca. Poređenja radi, sijalice od 100 vati su već odavno nestale sa ulica evropskih gradova.

Iako se ovo može smatrati napretkom, mnogi ne misle tako. Već smo pomenuli da je cena jedan od bitnih faktora zašto se kupci odlučuju za “stare” sijalice. I kao što je očekivano, prodavci su u skladu sa trendovima, već najavili poskupljenje navedenih flouroscentnih sijalica, što je naišlo na oštro negodovanje kupaca. Iako štedljive u energetskom smislu, same sijalice nisu štedljive kada je u pitanju kućni budžet.

Iako bi trebalo da nove sijalice smanje emisiju štetnih gasova u atmosferu, nove sijalice predstavljaju novu opasnost – sadrže živu koju je teško odlagati. Kao dodatak, neka medicinska udruženja smatraju da ove sijalice mogu da izazovu migrene, pa čak i epilepsiju.

Srećom, u našim domovima se polako, ali sigurno, sve više pojavljuju štedljive sijalice bez obzira na “pritiske” kojima su izložena zapadnoevropska tržišta.