fizika2

Drugi Festival maštovite fizike

Drugi Festival maštovite fizike, u saradnji Muzeja nauke i tehnike, Molekul centra zabavne nauke, Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prve beogradske gimnazije i Matematičke gimnazije iz Beograda će biti održan u sredu, 12. juna, od 12 do 18 časova, u Muzeju nauke i tehnike (ulaz iz Dobračine 51). Ulaz је slobodan.

Obrazovni svet Beograda otvara vrata radoznalim umovima na Festivalu maštovite fizike, događaju koji okuplja tri vodeće institucije. Jedinstveni događaj, Festival maštovite fizike okuplja edukatore i entuzijaste iz oblasti fizike, matematike i robotike koji će posetiocima svih generacija uz zabavnu atmosferu približiti čarobni svet nauke kroz različite interaktivne radionice i eksperimente.

Prva beogradska gimnazija vodi kroz maštovite i fascinantne eksperimente iz fizike. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da osete uzbuđenje nauke dok prolaze kroz sobu punu lasera, koju su do sada imali prilike da vide samo u filmovima.

Matematička gimnazija, poznata po svom inovativnom pristupu obrazovanju, predstaviće ideje svoje sekcije primenjene fizike i elektronike, uz demonstraciju naprednih softvera, robota i mnogih drugih projekata kojima su se istakli na svetskim takmičenjima.

Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu, kao jedan od glavnih organizatora, baziraće svoju prezentaciju na interaktivnim primerima fizike i provesti posetioce kroz seriju neverovatnih otkrića – od demonstracija elektriciteta i pritiska, preko raspevanih plamenova Rubensove cevi, do tajanstvenog plazma agregatnog stanja.

Ovaj jedinstveni događaj nudi priliku da se fizika izučava na svež i dinamičan način, pružajući publici pristup nizu interaktivnih i edukativnih aktivnosti. Festival je nastao s idejom da razbije uobičajene predrasude o fizici kao suvoparnoj i teškoj disciplini, nudeći posetiocima priliku da istraže, eksperimentišu i dožive fiziku na potpuno nov način.

Festival maštovite fizike je više od uobičajenog događaja – posetiocima svih uzrasta pruža priliku da putuju kroz svet nauke, budu aktivni učesnici, postave pitanja, otkriju nove ideje i uživaju u druženju sa stručnjacima, profesorima, studentima i učenicima ovih prestižnih institucija. Najvažnije od svega, festival je besplatan kako bi nauka i znanje bili dostupni svima.

Pozivamo vas da se pridružite ovoj veličanstvenoj manifestaciji nauke, istraživanja i zabave i zajedno sa organizatorima otkrijete zašto je fizika zaista zanimljiva.