Interaktivna izlozba lekcije Marije Kiri - LookerWeekly.com
Interaktivna izlozba lekcije Marije Kiri - LookerWeekly.com

Interaktivna izložba “Lekcije Marije Kiri”

13. novembar – 7. decembar, Francuski institut

Interaktivna izložba Lekcije Marije Kiri biće otvorena od 13. novembra do 7. decembra u Francuskom institutu, a u okviru francusko-srpskog meseca nauke. Ulaz na izložbu je slobodan u radno vreme medijateke: od utorka do petka od 13 do 19h, subotom od 10 do 15h…

Već treću godine za redom, Francuski institut u saradnji sa partnerima organizuje „Francusko-srpski mesec nauke”, događaj čiji je cilj promovisanje nauke u široj javnosti kao i novih metoda za predavanje naučnih disciplina najmlađima. Ove godine Francuski institut će počasno mesto ustupiti Mariji Kiri, jednoj od najvećih figura u nauci. Predstaviće izložbu, organizovati radionice i predstavu, i prikazati film.

Interaktivna izložba posvećena Mariji Kiri sastoji se iz dva dela. Prvi deo, Marija Kiri, 1867-1934 posvećen je životu i delu ove naučnice, dobitnice dve Nobelove nagrade. Drugi deo, nazvan Lekcije Marije Kiri, omogućiće posetiocima da kroz jednostavne eksperimente upoznaju njen talenat predavača ili da vide kako uz pomoć jednostavnih sredstava deca mogu da otkriju osnovne zakone fizike.

Na otvaranju izložbe, 13. novembra u 12h, ambasador Francuske u Srbiji, Fransoa-Gzavije Denio, predaće nagrade najboljim školama uključenim u projekat Ruka u testu, uz učešće Stevana Jokića, inicijatora ovog projekta u Srbiji.

[sections] [section title=”Radionice“]

U okviru saradnje sa Rukom u testu, svake srede od 15h biće organizovane interaktivne radionice inspirisane Lekcijama Marije Kiri koje su namenjene prvenstveno najmlađima.

[/section] [section title=”Projekcije“]

Projekcije filma Marija Kiri: više od legende (55 min) održaće se u radno vreme na prvom spratu medijateke. Film je titlovan na srpski jezik.

[/section] [/sections]