fbpx

Kako živeti punim plućima?

Strast, pokretač života

Oslobodiću se svih stega i živeću punim plućima -lako je reći, pomislili biste. Međutim, ova rečenica vrlo lako može postati i vaš život, ako naučite da probudite strast u sebi…

Kolotečina i rutina mogu da nam učine život nezanimljivim, dosadnim. Neretko, većina nas dolazi u stanja neraspoloženja, apatije i depresije. Ustaljene obaveze i uskraćene nagrade nam oduzimaju osmeh sa lica, a nameću nam pitanje „Čemu sve to, kad nema zadovoljstva?” Uprkos uigranoj svakodnevnici i problemima, vrlo lako možete da nađete uzbuđenje, ako znate gde da ga potražite.

Uzbuđenje i elan nemojte da tražite u drugim ljudima. Ne čekajte da se „izvikani” točak sreće okrene. Potražite najveći pokretač energije i volje u sebi samima. Probudite strast.

Osobe vrlo često pronalaze „surogat strast” i uzbuđenje u životima likova iz omiljenih igranih serija. Prate dešavanja u svetu poznatih, poistovećuju se sa glumcima, pevačima, sportistima… Žive životima drugih, jer su sobom i svojom situacijom nezadovoljni. Srećni su ako se dvoje u poslednjoj epizodi poljube, ako pobedi omiljeni fudbalski klub, nagradu osvoji njihov idol… Međutim, bez pogovora, jedina prava sreća je u nama samima. Istinsku radost, volju i ushićenje ćemo osetiti tek onda kada pokrenemo i oslobodimo strast u našem biću. Ako smo strasni, bićemo i energičn, motivisan i privlačni svim ljudima u našoj okolini. Osetićemo se „živim”.

Strast možemo da osećamo u ljubavi, prema poslu, umetnosti, hobiju… prema životu u celosti. Svako od nas sigurno ima tihu vatru koja tinja i čeka da se rasplamsa. Da bi ste razbuktali svoj plamičak, prvo razmislite šta je to što vas zanima, odnosno čemu biste mogli da se posvetite. Razmislite šta je to što je vaša potencijalna strast. Ako ste možda osoba koja je više za karijeru, a posao vas ne uzbuđuje kao nekada, onda se tom poslu posvetite još više. Uradite svaki zadatak maksimalno dobro, iako ste ga do sada uradili nebrojeno mnogo puta. Odlučite se da ga dovedete do perfekcije, da vam zaista znači. Ukoliko „zagrizete”, to znači da vam je stalo. Ako vam nešto postaje bitno, onda više niste ravnodušni i strast je spremna da vam ispuni dušu i srce.

Ako vam je ljubav na prvom mestu, a čini vam ste postepeno upali u kandže kolotečine, vreme je da se trgnete. Nemojte tražiti opravdanja ili rešenja u drugima, u drugoj ljubavi. Poklonite više vremena svojoj dragoj osobi. Iznenadite je. Osvajajte je. Za uzvrat ćete dobiti novoprobuđenu strast, koja je sve vreme bila tu, samo ste je vi zaboravili. Budite strastveni ljubavnici i volite svoju dragu polovinu bez granica. Samo tako ćete rasplamsati svoj, privremeno utihnuli, žar.

Budite odlučni u svojim namerama da ostvarite svoje želje. Budite velikodušni prema sebi i prema drugima. Negujte svoju strast, taj snažni životni pokretač. Želite i budite hrabri. Posvetite se svom mikrokosmosu kako biste osvojili ceo svet.

 foto: Tijana Janković

More Stories
„Kradljivica knjiga” na bioskopskom platnu