gubitak pamcenja zbog mobilnog telefona 869

Gubitak pamćenja zbog mobilnog telefona

Zaboravna svaka deseta osoba

Da li možete da zamislite jedan dan bez mobilog telefona? Verovatno ne. A da li ste znali da su ove naše spravice bez kojih ne idemo ni na spavanje, pored toga što zrače, krive i za gubitak pamćenja?

Sa vremena na vreme se pojavi nova teorija o štetnosti koje čovek ima zbog upotrebe mobilnog telefona. Živimo u svetu u kom je dostupnost informacija u svakom trenutku nešto bez čega ne bismo mogli da zamislimo dan, tako da je i nezamislivo da ne koristimo ovu spravicu.

Nedavno je tim japanskih naučnika ustanovio da mobilni telefon i sistemska satelitska navigacija u automobilima slabe pamćenje čoveka. Ovu činjenicu su potvrdili tako što su testirali memoriju mladih od ljudi do dvadeset do trideset godina koji koriste navedene sprave. Ustanovili su da svaka deseta osoba ima problema sa pamćenjem kao što bi to imali šezdesetgodišnjaci. Preterano korišćenje mobilnih telefona i sistema satelitske navigacije u kolima sprečava da vežbamo onaj deo mozga koji je zadužen za naše dobro pamćenje, da se lepo orijentišemo u prostoru ili da se nečega važnog setimo. Previše se oslanjamo na tehnologiju i onda se deo mozga zadužen za pamćenje „ulenji”.

Savet može da bude da vežbamo naše mentalne funkcije tako što ćemo terati sebe da zapamtimo neke bitne stvari kao što su, na primer, namirnice koje bi trebalo da kupimo ili brojeve telefona nama bitnih ljudi. Naučnici tvrde da se na taj način ojačavaju moždane ćelije, kao i naše pamćenje.

 fotografija:publicdomainpictures