Divlje jagode
foto: Marina Pešić

Hard rokeri “Divlje jagode” žestoko projezdili po drugi put Mts Dvoranom i postigli uspešan koncert

Čuvena regionalna hard rok grupa “Divlje jagode” održala je još jedan sasvim uspešan koncert sinoć (25.05.) na velikoj sceni Mts Dvorane iz ogromno oduševljenje publike i vatrenih fanova.

Muzičari su publici priredili 27 pesama tokom skoro dva i po sata svirke (140 minuta).

Bend iz Bosne i Hercegovine, nastao još pre 47 godina (1977) u Bihaću, vratio se na pozornicu bivšeg Doma sindikata nakon prilično trijumfalnog koncerta u oktobru 2022. godine.

c5eaa95c 9f31 6647 3d6f 09fe69e79a7b 1

Ipak, dok je tada koncert bio rasprodat, sada to nije bio slučaj, moglo se videti praznih mesta, što u suštini zaista i nije važno, jer je masa iskrenih ljubitelja već na prvoj pesmi sa repertoara “Let na drugi svet” odmah ustala sa udobnih sedišta i krenula da igra. 

Iskusno su “Jagode” krenuli sa tim velikim hitom, i zapalili su masu žestoko, jer je nakon “Leta na drugi svet” naišao jedan “Morison”, kroz snažni 

“Đavolji grad”, da bi se lepo složili da “Nemam ništa protiv”.

Lider benda je gitarista, tekstopisac i kompozitor Sead Zele Lipovača, koji je zajedno sa Antom Tonijem Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem, osnovao “Divlje jagode”.

Lipovača je imao nekih zdravstvenih problema tokom 2023, te je planirani koncert usled te više teške sile morao biti odložen za neke bolje dane.

Ti lepši periodi su stigli sada, kada su krenuli na novu turneju i eto ih ponovo u prestonici Srbije.

Prvo vreme je Livio Berak kao pevač i gitarista benda vodio glavnu reč i animirao publiku, te je isporučivao “Ukrala je svetlost istoka”, uz “Zaboravi”, da bi se izvorni pevač benda još od osnivanja Toni Janković uključio na hitu “Kreni kišo”, kao i te jeseni 2022.

Inače sastav “Divlje jagode”, kao i naša “Generacija 5”, specifična je po tome da je često, gotovo na pokretnoj traci, menjala pevače.

To može nekada biti problem, jer se publika gotovo uvek vezuje za vokale, njima veruje i voli tako da se identifikuje, zbližava.

Divlje jagode
foto: Marina Pešić

Ovde je to najduže mogla u kontinuitetu sa Alenom Islamovićem u početnoj fazi karijere, jer je snimio sa njima pet albuma, dok nije prešao u “Bijelo dugme”.

Hronološki je sve krenulo od Tonija, preko Alena Islamovića, Mladena Vojičića Tife, Zlatana Stipišića Gibbonija, mnogih drugih između, sve do Livija Beraka, koji je aktuelan i moćan hard rok vokal u bendu.

“Kako vam je večeras? Je li vam dobro? Kako i drugačije da vam bude na koncertu gde sviraju “Divlje jagode”, voleo je da Livio Berak zabavlja publiku, neočekivano više od Lipovače.

 Bend je napravio istoriju svoje diskografije kroz sve njihove studijske albume – “Divlje jagode” (1979), “Stakleni hotel” (1981), “Motori” (1982), “Čarobnjaci” (1983), “Vatra” (1985), “Wild Strawberries” (1987), “Konji” (1988), “Magic Love” (1993, solo album Zeleta Lipovače), “Labude, kad rata ne bude” (1994), “Sto vjekova” (1997), “Od neba do neba” (2003), “Biodinamička ljubav” (2013), “Jukebox” (2020).

Naravno, hit “Šejla” je izazvao ogromnu euforiju, pravi vrhunski čas snažnog rokenrola, da pruže prst za “Autostop”, a ponekad “Sve iz inata”.

“Divlje jagode” je bend nekako manje prisutan na koncertima u Srbiji, tek ponekad su imali nastupe kod nas po festivalima (Beer fest na Ušću), i poneki solo nastup (klub Fest u Zemunu), a od 2022. su svirali na festivalu “RockStar” na Beogradskom sajmu i iste godine prvi put maestralno u Mts Dvorani.

Repertoar je kao “Cunami” proleteo “Za Elizu”, da bi solažu na gitari Lipovača odsvirao sopstvenu kompoziciju – “Aksam in Istanbul”, jer “mnogi mi traže da ova numera bude na koncertu, i ja njima tu želju večeras ispunjavam”.

“Ne želiš kraj”  vikao je Toni Janković, originalni vokal, kome je pripala čast da otpeva na njihovim koncertima te ključne pesme i rok balade kao antologijske – “Jedina moja” i “Krivo je more”, ili izvanrednu numeru “Zauvijek tvoj”.

Lipovača se u nekoliko navrata uključio da bude pripovedač, narator koncerta na sceni, da najavi gosta – gitaristu Borislava Borka Mitića, i uobičajeno da malo približi bend publici rečima tipa “možda ima ljudi koji nisu čuli za mene, što je u redu i sasvim logično, ali ne verujem da postoji bilo ko da nije čuo za”Divlje jagode”.

Set lista u svom bogatstvu je pružila “Zvijezdu severa”, uz “Piramidu”, onda su proveli “Plave noći bez tebe”, gde se nalazi “Vodarica” sa jakim priznanjem “Želim da te imam”.

Poslednji blok koncerta je iznedrio sve same hitove, šest lakih rok komada – “Marija”,

 “Konji”, “Kap po kap”, “Ciganka”, “Motori” i za sam kraj – “Divlje jagode”!

Finale je bilo stvarno eksplozivno, pravi finiš jedne izvanredne šprint trke ili pak dinamičnog maratona sa velikim brojem hitova.

Poslednja pesma “Divlje jagode” je fino ostavljena za kraj, da se publika podseti da bend ima i istoimenu numeru kako glasi ime ove grupe.

Ako nekoga zanima otkud taj naziv, možemo reći da je Zele Lipovača očigledno i veliki ljubitelj sedme umetnosti, odnosno kinematografije, jer je bend nazvao prema odličnom kultnom filmu “Divlje jagode” (1957) švedskog scenariste i reditelja Ingmara Bergmana.

Taj film je eto snimljen tačno 20 godina pre osnivanja benda “Divlje jagode”.

Ako bismo poredili dva koncerta, sinoć i 2022, blagu prednost dajemo tom prvom nastupu, jer je bio znatno emotivniji i nekako sveobuhvatniji, uz sjajnog gosta u liku i delu divnog Tife.