8725d7b9 2418 2c3c cfbf 8126763dfc60
foto: MTS DVORANA

Rok bend “Divlje jagode” najavio koncert za 25. april u Mts Dvorani 

Regionalni hard rok bend “Divlje jagode” će održati novi koncert 25. aprila u Beogradu, najavili su članovi grupe danas u susretu sa medijima u Lisabon baru Mts Dvorane.

O predstojećem koncertu govorili su – frontmen benda Sead Zele Lipovača, takođe gitarista i autor pesama, pevači Livio Berak i Ante Janković Toni, klavijaturista Damjan Deurić i bas gitarista Andraš Išpan Bandi.

“Divlje jagode” je hevi metal i hard rok sastav iz Bosne i Hercegovine, koji je 1977. godine osnovan u Bihaću. 

Bili su vrlo popularna grupa u bivšoj Jugoslaviji i smatraju se da su začetnici žestokog zvuka i stila hevi metal na tim prostorima.

Lider grupe Zele Lipovača prisetio se uspešnog koncerta u Mts Dvorani 8. oktobra 2022. godine i odmah poželeo da ponovi to iskustvo.

9344492d e839 b6f0 020d 541ccfa48c53
foto: MTS DVORANA

Tako su zakazali novi rokenrol susret za oktobar 2023, ali usled neočekivanih zdravstvenih problema Lipovače, taj koncert je morao od jeseni biti odložen za proleće naredne godine. 

Prema Zeletovim rečima, nije bio baš najbolje sa zdravljem, morao je da se oporavi, “resetuje”, i dodao da u takvim situacijama “niko ne zna šta će biti sutra”.

“Verovatno ne bismo mi došli ponovo ovde u Mts Dvoranu da prošli put nije sve bilo na prilično zavidnom nivou. Taj koncert je održan krajem 2022. godine, a meni se čini kao da je bio juče. I ovih više od 45 godina trajanja “Divljih jagoda” mi je proletelo, kao da smo tek na početku”, osvrnuo se Lipovača na tolike decenije karijere.

Tokom 1977. godine, Sead Lipovača zajedno sa Antom Tonijem Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem osnovao je “Divlje jagode”.

Poznati pevači su bili – Alen Islamović sa pet albuma, Mladen Vojičić Tifa sa jednom pločom i Zlatan Stipišić Gibboni, koji se vrlo kratko zadržao kada je bio rok muzičar, poznat u hard rok bendu “Osmi putnik”.

“Ako se neko slučajno dvoumi da li da dođe na naš koncert 25. aprila, ja mu savetujem da gleda naš koncert iz Mts Dvorane. Kada pogledaju na našem YouTube kanalu, uveriće se da se mi uvek dajemo do kraja, i svaki koncert sviramo kao da nam je poslednji. Istina, ovo nam je prvi live koncert, baš u Beogradu. Ranije nismo imali živi album, što je sve moja krivica, jer sam uvek tražio mane i smatrao da ne treba objaviti nešto ako nije savršeno snimljeno”, objasnio je frontmen i dodao da mu se Mts Dvorana odmah učinila kao idealna da konačno realizuju live CD. 

Gitarista, kompozitor i autor pesama je istakao da je publika te jeseni 2022. bila i više nego dobra i “da nema razloga da se ne vratimo opet i nakon novog koncerta u Beograd, jer znam da ovde imamo verne fanove”.

 Bend “Divlje jagode” je poslednjih godina imao koncerte u Beogradu uglavnom na raznim festivalima kao Beer fest (Ušće) i Rock Star Fest (2022) na Beogradskom sajmu, i solo nastup u zemunskom rok klubu Fest.

Sada nakon koncerta u Mts Dvorani 2022, grupa se ustalila na ovom prostoru.

Studijski albumi benda su – “Divlje jagode” (1979), “Stakleni hotel” (1981), “Motori” (1982), “Čarobnjaci” (1984), “Vatra” (1985), “Wild Strawberries” (1987), “Konji” (1988), “Labude, kad rata ne bude” (1994), “Sto vjekova” (1997), 

“Od neba do neba” (2003), “Biodinamička ljubav” (2013), “Jukebox” (2020). 

Objavili su i 13. album jednostavnog naziva “Trinaest”, sa koga su objavljena četiri singla koji će biti deo repertoara koncerta.

“Nismo skontali nijedan bolji naslov za album, a pred koncert će nam izaći video spot za pesmu “Ukrala je svetlost Istoka”. Pisac teksta pesme je naš član Damjan Deurić, za koga do sada nismo znali da ima talenat i za pisanje”, pohvalio je Lipovača svog klavijaturistu.

Damjan Deurić, koji je došao u bend 2010. godine, ukratko je rekao da njegov tekst pesme u pank stilu govori o teškim vremenima koja su nas zadesila proteklih godina, te da su “stihovi o raznim šejtanima koji su nas malo smeli sa puta, ali mi smo jači nego ikada i ništa nas ne može sprečiti”. 

Pevač Livio Borak se nadovezao na ovu priču i istakao da je najbolje da publika sačeka novi spot i pesmu kada bude gotova montaža, i da tada svi daju svoje mišljenje o numeri.

Borak je naveo da “kada se radi u bendu, onda se radi”, tu nema dileme niti olakšica, ali mu se to i sviđa, veliki profesionalizam kod Zeleta Lipovače, i otkrio da će u aprilu biti tačno 11 godina od kada se on priključio sastavu.

Lider grupe se osvrnuo na veliki broj hitova i albuma, te da je teško ponekad sastaviti čvrstu i fiksiranu set listu. 

“Gledam uvek po publici, kako ona reaguje na koncertima na određene pesme, te onda sigurno ostavljamo za repertoar i naredni put. Naravno hitovi kao “Motori”, “Kap po kap”, “Šejla”, “Zauvijek tvoj”, “Krivo je more” ili “Jedina moja” moraju uvek biti odsvirani na koncertu. Onda malo osvežimo set listu. Sinergija sa publikom je izuzetno važna, mi njih osluškujemo”, naveo je Lipovača i dodao da se godine karijere prestaju brojati kada se muzičari upuste u maksimalno davanje sebe i pružanje energije na sceni, te naglasio da je ovo sigurno najbolja postava grupe “Divlje jagode” kroz čitavu njenu istoriju.

Što se tiče gostiju, vođa benda za sada ne otkriva, te samo kaže da će ih možda biti i podsetio da su tako 2022. u Beogradu iznenadili publiku kada su gostovali bivši pevač “Divljih jagoda” Mladen Vojičić Tifa i Zvonko Pantović Čipi, lider srpskog rok benda “Osvajači”.

 “Kada nas je neko pitao nakon 45 godina koliko dalje mislite da stvarate, ja samo kažem onoliko koliko publika to bude tražila i koliko nas noge budu držale. Kraj puta naravno nije ni na pomolu. Mi smo kao brod koji plovi sigurno i gde god uplovi u sigurnu luku, tu održi koncert i ide dalje”, zaključio je Sead Zele Lipovača.

Ime benda “Divlje jagode” nazvano je prema istoimenom švedskom filmu u režiji čuvenog Ingmara Bergmana, koji je nastao dve decenije pre osnivanja benda, dakle 1957. godine. 

Autor: Ivan Makragić Tanjug