20240426214154 4M8A6582
foto: PROMO

“Anime simfonija” po četvrti put u Beogradu

Oduševila iskrene fanove anime filmova i video igara

Zanimljivo osmišljen muzički projekat “Anime simfonija” gostovao je u petak veče (26.04.) prvi put na Velikoj sceni Mts Dvorane, a to je bio već četvrti dolazak simpatičnog japanskog dirigenta Keničia Šimure u Beograd.

Organizaciju potpisuje naša operska umetnica Marija Jelić, koja ima veoma zapaženu i uspešnu karijeru ovde i u inostranstvu.

Ona uspeva da podjednako bude istaknuta na sceni i iza pozornice, na ovaj način.

Podsetimo, duh Japana kroz muziku iz filmova i video igara žanra anime domaća pubika je gledala prvo krajem 2022. u vidu tri rasprodata koncerta u Domu omladine Beograda i to istog dana, kao ona pozornici Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. 

Muzički spektakl “Anime simfonija” je onda rastao, tako da je tokom 2023. imao premijerno izvođenje u Kolarčevoj zadužbini i opet u SNP-u Novog Sada.

Sada projekat odlazi još korak dalje, i prvi put se predstavlja u bivšem Domu sindikata za barem 1200 ljubitelja animiranih japanskih filmova i popularnih video igrica.

Koncert je započet sa muzikom iz naslova “Neon Genesis Evangelion”, da bi nastavili sa “Sword Art Online”, “Fate” i “Madoka Magika”.

20240426204814 M8A6564

Idejni tvorac, pokretač, producent i dirigent Keničio Šimura definitivno je pravi šoumen ovog koncerta, jer izvanredno animira publiku, dominira svojim nespretnim i komičnim nesnalaženjem sa engleskim jezikom, uz želju da nauči koju reč srpskog.

 Melodije Dalekog Istoka izbodio je Srpski simfonijski orkestar, vođen duhom „druge strane sveta“, gde je prva violina istaknuta umetnica Aleksandra Dimitrijević, poznata i kao autor projekta – koncertnog serijala “Muzikom kroz muzej” u Istorijskom muzeju Srbije.

Japanski dirigent je osmislio da spaja muziku iz poznatih anime crtanih filmova i video igara, sa simfonijskim orkestrom, što je ponovo objasnio auditorijumu i vatrenim fanovima anime.

On je podsetio da je četvrti put u Beogradu i istakao da mu se ovde mnogo sviđa, i evocirao uspomene sa koncerata u Beogradu (Dom omladine 2022, 2023), na Kolarcu (2023)) i u Novom Sadu (2022, 2023).

20240426204136 4M8A6559
foto: PROMO

Anima simfonija nastala je inspirisana animom – karakterističnim stilom crtane animacije poreklom iz Japana.

Keniči Šimura definitivno je veliki fan anime žanra, i iz prevelike ljubavi prema toj umetnosti, kreirao je ovog puta još bogatiji repertoar.

Tako je nakon kompozicija iz anime hitova “Full Metal Alchemist”, “Black Butler”, “Tokyo Revengers”, “Naruto”, “Demon Slayers” i “Tokyo Ghoul”, beskrajno drag i simpatični Šimura se pohvalio novim numerama.

Tako je publika bila omađijana novitetima u vidu velikog i omiljenog naslova “My Neighbour Totoro”, i ostalih projekata – “Castle in the Sky”, “Kiki’s Delivery Service”, “Ponyo on the Cliff by the Sea”, “Spy Family”, “Chainsawman”, “Oshi no ko”.

Naravno, fanovi vole i “Princezu Mononoki” i posebno “Spirited Away” da čuju i uživaju u toj muzici, kao i “Jojo” ili “Howl’s Moving Castle”.

Dirigent Šimura je posebno bio sjajan kada je postao i pevač, i verovatno je jedini u istoriji umetnik koji može u isto vreme da peva i diriguje.

Izveo je dve pesme iz “Atrack the Titan”, i po jednu numeru iz “Jojo” i “The Boy and the Heron”, što je dokaz da je bolji vokal od mnogih solista.

Na ranijim koncertima Šimura se nije uključio u ovu ulogu pevača, osim nakratko na Kolarcu, dok je sada sve obradovao svojom interpretacijom.

Sa druge strane, operska pevačica i glumica Tamara Angelovska, koja živi i stvara u Bugarskoj, osim u nekim pesmama, kao za “Princezu Mononoki”, izgleda da nije dostigla očekivan efekat i rezultat.

Iako je imala već iskustvo u ansamblu projekta “Anime simfonija”, čemu su gledaoci imali prilike da prisustvuju, ove večeri sa bojom glasa i prema samoj interpretaciji kao da nije bila dovoljno inspirisana ni dovoljno deo ove muzičke priče.

Na sceni Doma omladine, SNP-a i Kolarca bilo je angažovano više od jednog soliste, tako da bi možda i ovaj put to bilo srećnije rešenje u smislu da Tamara Angelovska ima druge kolege ili koleginice koji se smenjuju na ovom višeslojnom koncertu. Kao sama, može se reći da ju je Keniči Šimura istisnuo svojim vokalnim veštinama.

Takodje, publika je u Domu omladine navikla da gleda i inserte ili trejlere iz svih tih crtanih filmova, a u Mts Dvorani taj vizuelni identitet i aspekt muzičke predstave je izostao, osim što na velikom platnu se smenjuju natpisi filmova sa atraktivnom pozadinom.

Na samom kraju, izveden je i čuveni “Sailor Moon”, i ponovo divni “Moj komšija Totoro”.

Publika je želela još, aplauzima su tražili produžetak, ali koncert je tako zamišljen da nema bisa nakon zvaničnog kraja programa.

Jedino što se ceo ansambl slikao sa publikom na samom kraju, za uspomenu, tako da je cela sala pozirala da budu deo ove divne priče.

Zanimljivo je da je “Anime simfonija” vremenom toliko porasla ne samo u nizanju sve većih prostora (Dom omladine – Kolarac – Mts Dvorana), već je set lista toliko obogaćena da koncerti sve duže traju. Samim tim prvo su počeli sa svega 70 minuta, onda malo proširili sa skoro sat i po, da bi sa novim delima ovaj najnoviji koncert sa 28 kompozicija trajao skoro puna dva sata (110 minuta).

20240426211436 4M8A6572
foto: PROMO

Neki raniji naslovi sada nisu bili u selekciji:

“Macross, NieR: Automata”, “Final Fantasy”,”Chrono Cross”, “Persona”, “Samurai Warriors”, “Dragon Quest”, “Chrono Trigger”, “Kingdom Hearts”, “Ni no Kuni”, “Nioh”.

Beskrajno komični Keničio Šimura definitivno je zavoleo Srbiju i Beograd, čim se toliko odomaćio, i uživa da se obraća publici kao pravi domaćin, kome je stalo da su gosti zadovoljni programom i da uživaju sve vreme.

Tako je obećao da iz tolike ljubavi prema Beogradu i nama, sigurno će ponovo doći na jesen, ali nije otkrio u kom prostoru će “Anime simfonija” sada gostovati. Ko zna, možda se jednom presele u novi, renovirani Sava centar.