Ziri i dobitnici
Žiri i dobitnici; foto: Belkisa Beka Abdulović

Nagrada Terpsihora dodeljena je igračkom Ansamblu Kolo

Trinaesta po redu, Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) dodeljena je danas igračkom Ansamblu Kolo.

Svečanu ceremoniju uručenja ove prestižne nagrade vodio je glumac Slaven Došlo u Muzeju Narodnog pozorišta, a Specijalna pohvala pripala je baletskoj umetnici, Katarina Zec.

„Nagrada Terpsihora je za Kolo izuzetno značajno priznanje, pogotovu što dolazi od kolega, i ponosni smo na to što je naš rad prepoznat. Zajedništvo i požrtvovanost krase narodnu igru, a sigurno je i najvažnija poruka da samo ujedinjeni možemo sve.“ – izjavio je Janko Dimitrijević, pedagog narodne igre, Ansambla Kolo.

„Počastvovana sam što sam u krugu ljudi koji svojim radom uspevaju da daju konstantan doprinos baletskoj umetnosti. Zahvalna sam što sam svojim radom i ljubavlju prema baletu uspela da budem prepoznata za ovo priznanje, koje mi je svakako podsticaj za dalji rad, ali i potvrda za dosadašnji.“ – izjavila je Katarina Zec.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2024. godini, trinaesti put po redu uz podršku Ministarstva Kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine. 

Tročlani žiri za ovogodišnju Terpsihoru činili su; koreografkinja Milica Sarić – Predsednik žirija, solista Ansambla Kolo Andrija Karaklajić i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Toma Križnar.

U obrazloženju za nagradu stoji:

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ je kao ambasador srpske tradicionalne umetnosti na 75. godišnjicu svog postojanja bio dominantan predstavnik umetničke igre u sezoni 23/24. Na dva celovečernja koncerta gde su predstavljene koreografije narodnih igara sa šireg srpskog kulturnog prostora, igrački ansambl ove nacionalne kuće je pokazao zavidan umetnički, tehnički i izvedbeni nivo. Izvanredna uigranost čitavog ansambla, energičnost, požrtvovanost i vrhunska tehnička spretnost izdvojila je Igrački ansambl Kolo kao jednoglasnog dobitnika prestižnog priznanja ”Terpsihora” u 2024. godini. Pored negovanja tradicionalne narodne igre ono što ovaj ansambl čini superiornim i jedinstvenim jesu virtuozni igrači koji svojim kvalitetnim, ubedljivim i uzbudljivim performativnim izrazom slave radost igre

Baletska umetnica Katarina Zec u ovoj pozorišnoj sezoni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, ostvaruje premijerno tri značajne prvačke uloge u baletima „Labudovo jezero”, „Krcko Oraščić” i „Kopelija”. Tri izuzetno različite i tehnički zahtevne uloge, pokazale su umetničku i tehničku spremnost mlade Katarine. U ulogama Odete i Odilija prenosi mekoću i nežnost u pokretu kao bela labudica, a oštrinu i tehničku preciznost kao crna labudica. Sigurnom i čistom tehnikom Katarina savlađuje ulogu Šećerne vile u „Krcku Oraščiću”, a vragolastom i šarmatnom glumom i zavidnom tehnikom predstavlja seosku devojku Svanildu iz baleta „Kopelija”.

Glumac, Slaven Došlo je najavio prisutnima žiri Terpsihire za 2025, godinu, koji čine tri reditelja: Jadranka Anđelić, rediteljka i suosnivačica DAH teatra, Mario Pavle Del Monako i Tadija Miletić.

Podsećamo, dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i koreograf, Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Ana Ignjatović Zagorac savremena igračica, članica Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre i Toma Križnar, solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.