K. Kafka sada baner

 Festival povodom sto godina od smrti Franca Kafke “K.  KAFKA, SADA” 

Stota godišnjica smrti Franca Kafke u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom K. Kafka, sada, koji će se održati od 11. do 18. maja na više lokacija i okupiće goste iz Srbije, Austrije i Češke.

Festival je zamišljen kao niz kulturnih i umetničkih sadržaja koji na različite načine pokazuju kako Kafkini literarni svetovi mogu doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi negovoj relevantnosti.

Uvodni dani festivala (11 – 13. maj) posvećeni su filmskom programu u Dvorani Kulturnog centra, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme kako dela velikih evropskih režisera, tako i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme. 

Na zvaničnom otvaranju, 14. maja, u 19 časova, posetioce na platou ispred Kulturnog centra Beograda očekuje performans mirage nymphs, koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Takođe, gledaoci će moći da uživaju u scenskom čitanju pripovetke „Seoski lekar“ koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić, a onda i u nizu razgovora i predavanja o Kafkinim delima iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize. 

Tokom festivala biće predstavljeno i srpsko izdanje romana „Život posle Kafke Magdalene Placove, kao i knjiga priča za decu “Prašina, Balegar i Kristina”, inspirisana Kafkinim delima. Kraj festivala namenjen je razgovorima sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, povodom virtuelne izložbe „MedijaMorfoze“ realizovane u video formatu, koja će biti premijerno prikazana u Likovnoj galeriji KCB, u Knez Mihailovoj 6. 

Festival se završava javnim čitanjem „Umetnika u gladovanju“, u subotu, 18. maja, u 21 sat, na platou ispred Kulturnog centra Beograda. 

Tokom svih dana Festivala publika će moći da poseti i dve izložbe: strip izložbu „Komplett Kafka“ Nikolasa Malera u galeriji „Menjačnica“ Gete instituta i „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ koju čine radovi nastali u saradnji pisca Radela Malija i ilustratorke Renate Fučikove u Narodnoj biblioteci Srbije. 

Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centar BeogradaGete institut u BeograduAustrijski kulturni forum u BeograduČeški centar Beograd i EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji.

➤ Ulaz na sve programe je besplatan.

➤ Više informacija o programu možete pronaći ovde.

➤ Detalje o filmskom programu po danima (11-13. maj), možete naći ovde.