Мирослављево јеванђеље иницијал слова П детаљ
Miroslavljevo jevanđelje, inicijal sova P, detalj - foto: Narodni muzje Srbije

Miroslavljevo jevanđelje izložen za javnost

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, 18. maja, Narodni muzej Srbije će u okviru svog programa izložiti za javnost najstariju srpsku rukopisnu knjigu, Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u specijalizovanoj komori na prvom spratu muzeja. Takođe, imaćemo prilike da se upoznamo sa mumijom kao najstarijim egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Tokom produženog radnog vremena muzeja od 12:00 – 22:00 svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju Miroslavljevo jevanđelje, uživajući u pričama koje su pripremili naši kustosi i saradnici o bogoslužbenoj knjizi iz poslednje decenije 12. veka. Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje je proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine, a od juna 2005. godine nalazi se na listi UNESKA, Pamćenje sveta (Memory of the World).

Međunarodni dan muzeja 18. maja u Narodnom muzeju Srbije biće upotpunjen radionicama i stručnim vođenjima, koji će nas voditi od praistorije do modernog dobra, od božanstava i Beogradske mumije iz Starog Egipta do izuzetnih dela jugoslovenske skulpture.

Beogradska mumija Narodni muzej Srbije

Imaćemo prilike da se upoznamo sa mumijom kao najstarijim egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene.

U drugom delu dana, šetajući kroz Galeriju jugoslovenske umetnosti, razgovaraćemo o najistaknutijim primerima moderne skulpture, bogatstvu različitih umetničkih poetika i širokim mogućnostima stvaralačkih postupaka i materijala.

Народни музеј Србије
foto: Narodni muzej Srbije

Program:

12 h Stručno vođenje Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja Srbije
Muzejska savetnica Ivana Minić

13h Radionica za decu Staroegipatska božanstva
Muzejska savetnica Ivana Minić
Uzrast dece od 7-10 godina, neophodna prijava na radionice@narodnimuzej.rs.

18h Stručno vođenje
Umetnost u tri dimenzije: skulptura 20. veka na stalnoj postavci NMS
Viši kustos Lidija Ham-Milovanović