Screen shot 2013 08 28 at 13.11.53 e1409824555676

Četvrti „Dunavfest“ na Beogradskoj tvrđavi

„Četvrti po redu Dunavfest, održaće se od 5. do 14. septembra 2014. godine, u organizaciji NVO „Dunavfest“ i JP „Beogradska tvrđava“, uz podršku Francuske ambasade i Francuskog instituta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije“, saopštio je Nikola Kovačević, v.d. direktora JP „Beogradska tvrđava“. Budući da se ove godine obeležava stoleće od početka Velikog rata od izuzetne važnosti je da se javnosti prikažu srpsko – francuski odnosi i veze koje su obeležile navedeni period.

Ovogodišnji Dunavfest posvećen je temi Velikog rata i obuhvatiće više segmenata muzičkog, filmskog i književnog stvaralaštva. Program festivala priredio je Umetnički savet Dunavfesta u sastavu Katarina Jovanović, Goran Marković i Nebojša Bradić.

U parku Kalemegdan, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, biće izvedeni koncerti: „Muzika francuskih autora i Veliki rat“ (Debisi, Ravel, Pulenk), u izvođenju naših najeminentnijih umetnika. Koncert „Tamo daleko“ obuhvatiće solo pesme iz Albuma Jovana Frajta, u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Projekcija filma „Velika iluzija“ Žana Renoara iz1937. godine, biće propraćena debatom „Pesnik i političar o Velikom ratu“. Promocija knjige „Sarajevski omnibus“ autora Velibora Čolića, biće realizovana u Kuli Nebojša, u saradnji sa IP Clio. Kao predprogram Dunavfesta, 30. i 31. avgusta 2014. godine, u Velikom barutnom magacinu realizovaće se Festival evropske studentske animacije – FESA, osnovan 2012. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, sa ciljem da promoviše umetnosti animacije evropskih zemalja.

Ovogodišnja tema FESE je rat i mir u najširem značenju termina. Na konkurs je prispeo 71 studentski animirani film iz 16 evropskih zemalja. Selekcioni žiri odabrao je 38 filmova za dva takmičarska programa.