Otvorena izlozba solarografskh radova na Festivalu nauke e1417777954403

Sunce slika slike

Posetioci Festivala nauke imaju priliku da se na interesantnoj izložbi »Sunce slika slike« upoznaju sa solarografijom.  Izložba će trajati od 7. decembra.

Ovom jedinstvenom metodom beleži se putanja kretanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere-limenke koja radi po principu “camera obscura” fotoaparata. Izložba je rezultat konkursa „Vreme u limenci“ koji je sprovela Fondacija Recan u saradnji sa ReFoto magazinom, a koji je trajao od aprila do septembra ove godine.

Radno vreme izložbe:  četvrtak 4.12. i petak 5.12: od 10 do 18 časova, subota 6.12. i nedelja 7.12: od 11 do 20 časova.

Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda otvorio je izložbu »Sunce slika slike«, a tom prilikom proglašeni su i pobednički radovi pri čijem izboru su uzeti sledeći kriterijumi: vidljivost putanje sunca, kompozicija, zanimljivost prizora tj. pejzaža ali je posebno važna bila i priča koja stoji iza solografske fotografije.

Prvo mesto osvojila je Marijana Živanović, na čijoj je fotografiji se ogleda vrh planine Cer, drugo mesto pripalo je Katarini Petrović čija je limenka-kamera preživela poplave, kišu i vetar na terasi zgrade u Obrenovcu. T

reće mesto osvojili su đaci iz ekološke sekcije u OŠ „Sveti Sava“ u Kikindi kojima će ovaj rad u toku koga su pratili sunce u periodu od nekoliko meseci poslužiti i kao ogledno sredstvo na časovima geografije.

Učesnici su se trudili da zabeleže impresivne pejzaže, ali i najobičnija mesta koja za njih imaju veliki značaj kao što je dvorište u kome su se igrali u detinjstvu.

Na primer, učenici OŠ „II šumadijski odred“ postavili su limenku koja je trebalo da snimi regionalni put Markovac-Svilajnac, a koja je, nakon majskih poplava snimila reku koja je nastala na ovom putu.

»Drago nam je što smo putem konkursa uspeli da široj javnosti približimo solarografiju – umetnost koja koristi limenku kao sredstvo za fotografisanje. Kao fondacija koja se trudi da promoviše i podigne svest o važnosti reciklaže, zadovoljni smo što smo motivisali ljude da učestvuju i otkrili im još jednu upotrebnu vrednost limenke. Zato ćemo tokom trajanja izložbe omogućiti svim zainteresovanim posetiocima da nauče da sami uz pomoć limenke krenu u »lov« na sunce. Limenka, koja se u solarografiji koristi kao pandan fotografskom aparatu je omiljeno sredstvo za postizanje ovog cilja jer, između ostalog, ne propušta svetlost i u potpunosti čuva sadržaj zaštićenim od spoljašnjih uticaja. Upravo zbog te svoje karakteristike je odličan saveznik u ovom zanimljivom fotografskom poduhvatu«, rekla je Jelena Kiš iz Recan Fondacije.