sasha montiljo POZIV
Saša Montiljo

Saša Montiljo i “Utočište”

Otvaranje izložbe slika, fotografija i skulptura, pod nazivom “Utočište”, Saše Montilja, biće održano u četvrtak, 9. maja u 19 časova u Galeriji RTS, Takovska 10. O delu i stvaralaštvu slikanja, na otvaranju, će govoriti Maja Živanović, likovni kritičar i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a, vajar Velimir Karavelić i autor. U pratnji klavira nastupiće operska pevačica Branislava Podrumac.

Saša Montiljo je jedan od najuglednijih slikara mlađe generacije. Njegove slike su odraz preispitivanja i traganja, u suštini poetične i filozofske, prepune simbola. U isto vreme njegova dela nam prenose lepotu sveta, planete na kojoj boravimo. Ekološki aspekt njegovog slikarstva prepoznat je širom sveta.

“Bića šume prefinjenih su čula – vukovi, srne, veverice, gavrani i sove. Ona žive slobodno i sigurno u utočištu, okružena prirodom. Mirnog stava, direktno nas posmatraju, jer je šuma, simbol tajanstvenog i nepojmljivog, zapravo i zaštitnik tih bića.

STARA SUMA 70 x 50 cm ulje na platnu 2024

Sove, simboli intuicije, čest su motiv na Sašinim slikama, u prizorima gde vladaju umbrom i crvenom, s mostovima koji su spona između postojećih i nevidljivih svetova ili u portretskim slikama gde nas zadivljuju očima. Na izložbi je predstavljeno i desetak drvenih skulptura sova, svedenijih boja… statičnih ili u pokretu. Neke nas netremice proučavaju, a druge žmure dok gledaju u budućnost.

Lane, kao univerzalni simbol bezazlenosti i dobrote, novi je junak nekoliko Montiljovih likovnih priča, u kojima je smešteno u zimske prizore, plavetnih tonova.

Predelima nedirnute prirode Saša ukazuje na subjektivan osećaj slobode koji ona izaziva, kao i potrebu za empatijom koju bi trebalo da imamo prema svakom živom biću,” Maja Živanović, likovni kritičar i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a.