03

Nova galerija Laufer!

Samostalnom izložbom “Sites of Memory” Vesne Pavlović otvara se galerija Laufer u petak, 4. maja u 18 časova na adresi Svetozara Radića 4, Savamala.  Izložbu Vesne Pavlović možete pogledati do 18.juna. Među umetnicima koje Laufer galerija zastupa pored Vesne Pavlović prvu postavu čine i Dragan Bibin, ruska umetnica Sofia Yechina, Adrian Klajo, Dejan Krstić i Boogie.

“Fotografsko delovanje Vesne Pavlović ispostaviće se kao indikativno, pa i pionirsko, u jednom procesu redefinisanja fotografskih i uopšte umetničkih postupaka i istraživanja u Srbiji od početka devedesetih. Tada su je njeni savremenici mogli upoznati kao pridruženu članicu grupe Škart – koja će se sa svojim poetičkim i participativnim formama delovanja izvan etabliranog sistema ispostaviti kao prekretnička umetnička pojava – a njene fotografije postaće amblematske kao dokumenti aktivnosti u okviru civilnog društva, anti-ratnih pokreta ili pak dokumenti performativnih i kritičkih umetničkih postupaka u javnom prostoru. Ostvarivši tako čitav jedan arhiv slika o tom vremenu, Vesna Pavlović se od kraja devedesetih gotovo i neće vraćati sopstvenoj arhivi ali će zato čitav njen rad od tada biti posvećen odnosu pojmova fotografskog i arhivskog. U tom odnosu fotografija za nju nije toliko u službi dokumentovanja događaja, nije samo slika nekog događaja, koliko je i sama događaj koji određuje tipologiju sećanja. Slika koja kako oblikuje sećanje tako i čini njenomesto, njenu investiranu lokaciju…

U radovima koji će uslediti – a posebno posle njenog odlaska u SAD gde je danas profesorka Univerziteta Vanderbilt –  interesovanje za fotoarhive, a posebno one koji se odnose na socijalističku Jugoslaviju, uvek je pitanje materijalizacije neke fotografske slike u stvarnom, fizičkom prostoru, a posebno u onom koji ima neku funkciju u procesu sećanja”- iz teksta Branislava Dimitrijevića.

Vesna Pavlović ima veliku izlagačku praksu iza sebe, uključujući i solo izložbe u kolekciji Phillips u Vašingtonu, First Centar For Visual Arts u Nešvilu, u Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu i Muzej umetnosti Crocker u Sakramentu.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama uključujući i 12. Istanbulsko bijenale, 2011,  zatim u Dizeldorfu, Estoniji, u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Varšavi, Citi Art Galleri u Ljubljani, u galeriia Walsall u Bukureštu, u Muzeju savremene fotografije u Čikagu, u Centru za savremenu umetnost Le Quartier u Francuskoj, u NGBK u Berlinu, u Photographers gallery u Londonu, u Kettle’s Yard u Kembridžu, i u FRAC Centru za savremenu umetnost u u Fancuskoj.

Tokom devedesetih umetnica je blisko sarađivala  sa feminističkom pacifističkom grupom Žene u crnom u Beogradu.

Vesna Pavlović dobitnica je brojnih grantova od 2011. na ovamo (umetnički boravak u Kopenhagenu 2011., Art Matters Foundation 2012., Contemporary Foundation for the Arts Emergency 2011. i 2014. godine.,The George A. and Eliza Gardner Howard Foundation 2017. godine).

Njeni radovi se nalaze u brojnim javnim i privatnim umetničkim kolekcijama od kojih su samo neke Phillips Collection i Hirshhorn Museum i Sculpture Garden u Vašingtonu, i Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

David Laufer osnivač galerije Laufer, nakon diplomiranja na Sorboni, David Laufer,  živeo je i radio u Parizu, Njujorku, Istanbulu, Beogradu i Lozani, pre nego što se preselio u Beograd sa svojom porodicom.

Zalaganje na lokalnoj umetničkoj sceni Laufer započinje kao savetnika ministra kulture 2002. godine pri rekonstrukciju beogradskog Narodnog muzeja.

Od tada do danas permanentno radi na promociji i unapređenju savremene umetničke scene u Srbiji.

Logičnom sledu za otvoranje galerije tj platforme za umetničke izložbe, događaje i promociju umetnika prethodilo je njegovo dugogodišnje iskustvo kolekcionara umetnosti.

Živopisan prostor u boemskoj četvrti Savamala u Beogradu i pažljivo sastavljen asortiman umetnika pruža publici i kritici uvid u savremenu umetničku scenu Srbije i šire.

Među umetnicima koje Laufer galerija zastupa pored Vesne Pavlović prvu postavu čine i Dragan Bibin, ruska umetnica Sofia Yechina, Adrian Klajo, Dejan Krstić i Boogie.

Laufer smatra da srpska umetnička scena ima jedinstveno mesto na evropskoj sceni, ali iako je dala brojne svetski poznate umetnike, uglavnom ostaje neotkrivena od strane međunarodne umetničke zajednice. Zajedničke teme vezane za nedavnu prošlost u regionu sve više su relevantne za aktuelne događaje širom sveta. Trenutak je da šira publika shvati jak osećaj regionalnog identiteta koji je nastao iz sukoba. To je bio podstrek za osnivanje ove galerije a biće i njena misija.