微信图片 20180827105205

KINESKI SPEKTAKL U MADLENIANUMU

 

Opera i teatar Madlenianum nastavlja odličnu saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Beogradu i ovog puta Srbiju će posetiti ansambl iz centralne provincije Kine– Henan. Sam naziv Henanznači „južno od Žute reke”. Sa stanovništvom od 100 miliona stanovnika, Henan je najnaseljenija provincija Kine, a često se naziva i „centralnom ravnicom” ili „središtem”. Henan se tradicionalno smatra kolevkom kineske civilizacije. Džongjue je glavni grad provincije Henan. Ansambl čine umetnici dve profesionalne trupe, jedna je Umetnički ansamblpesama i igara provincije Henan, a drugi je Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupa.

Turneja je u organizaciji Društva prijatelja opere Madlenianum, a pored Beograda 21. oktobra u 19:30 u Madlenianumu, ansambl gostuje i u Zaječaru 22.10, gde zatvaraju 27. Dane „Zorana Radmilovića“, u Negotinu 23.10. i u Smederevu 25.10.

Umetnički ansambl pesama i igara je najznačajniji državni ansambl Henan provincije. Njegove produkcije osvajale su nagrade na državnom nivou, a grupa je gostovala u mnogim zemljama. Sada prvi put gostuje u Srbiji. Ansambl će izvesti tradicionalne plesove iz svih oblasti Kine, a publika će imati priliku da čuje i obredne pesme na originalnim kineskim instrumentima.

Džongjue Šaolin Zen borilačka akrobatska trupaosnovana je 1998. Od dana svog osnivanja, trupa je oko 30.000 puta demonstrirala šaolinski kung fu u različitim mestima i zemljama. Veliki broj javnih ličnosti gledao je predstave trupe, a među njima su i Vladimir Putin i Angela Merkel. Šaolinski hram, osnovan 495. godine, nije rodno mesto samo kineskog kung fua, već i mesto odakle potiče jedan od pravaca Budizma, Zen pravac. Kombinacija kung fua i Zen meditacije stvorila je legendu o Šaolinu.

Ljubitelji borilačkih veština upoznaće se sa šaolinskim kolektivnim, akrobatskim, ratničkim i imitacionim (žaba, zmija) boksom, zatim moći će da vide 18 vrsti šaolinskog tradicionalnog oružja. Ovih 18 vrsti oružja su raznovrsno naoružanje koje se koristi u borilačkoj veštini vušu, a među prikazanim vrstama oružja su: sečivo, koplje, mač, šipka, sekira, viljuška, bič i drugi. Deo programa je i čuvena Tai či veština, čije je provincija Henan rodno mesto. Ona se sastoji od kineske filozofije Jing Jang, ideologije o zdravlju i Tai či boksa.

Wang Quanzhen (Vang Kuanžen) je poznata glumica Yu Opere i uživa veliku reputaciju u Republici Kini. Njen čist glas i živopisna izvođenja daju operi nezaboravan šarm.

Cene karata su 500 i 700 dinara.