5 1

Završena je izložba „Budućnost veruje u nas“

 

U periodu od 10. do 12. maja posetioci Dorćol Platz-a su imali prilike da istraže čudesan svet skulptura budućnosti napravljenih od starih kućnih aparata koje su kreirala deca iz Zvečanske i volonteri CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine. Izložba skulptura predstavlja prikaz aparata budućnosti kreiranih od ostavljenih, odbačenih malih kućnih aparata.

Više od 30 dece iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine učestvovalo je u kreiranju ovih jedinstvenih skulptura koji oslikavaju njihovu viziju budućnosti. Tokom ciklusa od 12 kreativnih radionica deca su “napuštenim” i “ostavljenim” malim kućnim aparatima udahnula potpuno novu namenu.

Zbog velikog interesovanja posetilaca, izložba je ponovljena tokom 14. i 15. maja, a sami posetioci su bili u prilici da aktiviraju svoju maštu i razmišljaju o svojoj i tuđoj budućnosti kroz osmišljavanje novih namena odabranim skulpturama. Pored toga, tokom izložbe je glasano za “naj” skulpturu, a pobedničko mesto odnela je skulptura “Kolo ljubavi” koja, po ideji dece, spaja srodne duše koristeći talase i vibracije koji se analiziraju na planeti budućnosti, prenose do srodnih duša i stvaraju između njih neraskidivu vezu koja sama nađe put do njihove zajedničke budućnosti. Drugo mesto je osvojio miljenik mlađih posetilaca, “Ljubiša, kralj radionica” koji usrećuje sve ljude i obrće negativno u pozitivno i ravna sve neravnine na putu.

“Rad sa decom bazirao se na ideji da se kroz manuelne aktivnosti probudi njihova mašta i kreativnost kojom će svakodnevne, dotrajale male kućne aparate pretvoriti u nešto lepo, vredno i korisno i posredno naučiti da svojim trudom mogu da menjaju svet oko sebe”, rekla je Ana Radović, izvršna direktorka CEPORE.

“Danas kada je ponuda toliko široka i raznolika teško je odlučiti na šta otići i na kraju se ne pokajati. Kad biram šta hoću, a šta ne, želim da na kraju dana imam osećaj “Vau, zar je moguće da je to neko osmislio.” Takav osećaj imam na izložbi Budućnost veruje u nas”, samo je jedan od utisaka oduševljenih posetilaca izložbe.

“Kad sam počeo da pravim, mislio sam da će biti mnogo ružno. Ali sada mnogo volim svoj super-autobus!”, “Moj aparat te čuva od ružnih snova. Možeš da naručiš šta bi da sanjaš, tako da uvek lepo spavaš, nemaš košmare”, “Ova mašina ume da nađe sve loše ljude i da im pomogne da budu bolji” – neke su od izjava dece o svojim kreacijama.