GDDS pomorandzaX logo e1423770891930

Pomorandžama protiv promene klime

Udruženje „Šta hoćeš“ i Zeleni Srbije će se performansom na Trgu republike 13. februara u 15:30 pridružiti najvećem ovogodišnje ekološkom događaju – Globalnom danu dezinvesticija u fosilna goriva.

Na svim kontinentima planete stotine hiljada ekoloških aktivista će 13. i 14. februara protestno obeležiti Globalni dan dezinvesticija u fosilna goriva. Cilj je pritisak da se javni i privatni kapital povuku iz finansiranja kompanija koje se bave eksploatacijom i prodajom ove vrste goriva, pohlepno ne priznajući ikakvu odgovornost za promenu klime koja preti da ugrozi opstanak ljudske vrste. Upravo je takvom vrstom pritiska civilizacija odnela pobedu nad aparthejdom u Južnoj Africi.

Na beogradskom Trgu republike 13. februara u 15 časova i 30 minuta održaće se protestni performans na koji su učesnici pozvani da ponesu po pomorandžu, koja simboliše planetu i zdravlje.

Na kori od pomoradnže svi će urezati svoju poruku. Zatim će od kora narandže na betonu biti kreirana velika oznaka „X“, za bušotinu koja nikada ne sme da se desi i kao oznaka međunarodne kampanje „Fossil Free“ koja je ujedinila sve ekologe širom sveta.