Izložba You are an idiot. Please, act accordingly.

16. januar, 19h, Podroom

Izložba You are an idiot. Please, act accordingly., autora Slavimira Stojanovića Futroa, biće otvorena u sredu, 16. januara, od 19h u galeriji Podroom..

Izložba se bavi fenomenom stada i pojedinca u okviru komunikacijskog sistema upravljanja masama. Na izložbi autor prikazuje veći deo projektaNEVER BORING, sa istoimene izložbe održane 2012. u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao i niz novih grafika, crteža, akrilika i objekata.

„Kako profesionalno potičem iz advertajzing industrije, koju danas nazivamo industrijom proizvodnje želja, imam pravo i moralnu potrebu da taj sistem, od koga inače živi moja porodica i milioni ljudi na planeti, stavim pod lupu i probam da ukažem na niz nepravilnosti koje nastaju u masovnim komunikacijama. Živimo u globalnom sistemu u kome je, u cilju lakšeg upravljanja, poželjno brisanje granica između javnog i privatnog, opšteg i intimnog. Kada se na takav sistem gleda iz ugla pojedinca, potpuno sluđenog digitalnom revolucijom, koji relevantnost gomile informacija, naredbi i ukaza, neminovno dovodi u pitanje, on postaje gomila šumova iz kojih možemo izvući nov kvalitet. Pojedinac, na kraju, nije samo šraf, nije samo ovca za šišanje, njegova suština je različitost i on svaku poruku, ma koliko ona uniformna bila, interpretira na samo sebi specifičan način. Izložba je prikaz upravo tih neočekivanih interpretacija, koje ulivaju nadu u ljudsku vrstu.“ – kaže autor Slavimir Stojanović Futro.

Slavimir Stojanović Futro je beogradski dizajner i vizuelni umetnik, čiji su projekti u domenu dizajna i advertajzinga dobili preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja. Njegovi radovi se nalaze u Muzeju reklame i plakata u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi i Centru Pompidu u Parizu. O njegovom radu pisali su brojni svetski časopisi kao što su Graphis, Print, Communication Arts, Creative Review, Computer Arts, Web Design i mnogi drugi. Uvršten je u knjigu New Masters of Poster Design u izdanju američkog Rockporta, kao i u prestižnu Taschenovu knjigu Contemporary Graphic Design. Pokretač je lifestyle brenda Futro sa butikom u Čumićevom sokačetu, partner je u brending agenciji Designis, kreativni direktor u advertajzing agenciji Communis DDB, a ujedno i predaje kao gostujući profesor na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.