Ansambl Metamorphosis: 10 godina postojanja

 

U okviru sezone u kojoj proslavlja 10 godina postojanja, Ansambl Metamorphosis beogradskoj publici predstavlja koncert pod nazivom Reflection koji će biti održan u sredu, 13. maja u 21h u Svečanoj sali Skupštine Grada. Ulaz je slobodan!

Program čine dela Vivaldija i Britna kao i premijerna izvođenja kompozicija savremenih srpskih i evropskih autora Airata Ičmuratova, Dragane Jovanović, Lere Averbah i Vladimira Trmčića, kao svojevrsni odraz stvaralaštva velikana klasične muzike.

Kamerni Ansambl Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, dela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Želeći da doprinese ne samo promociji, već i razvoju srpske muzike, Metamorphosis je posebno posvećen poručivanju i premijernom izvođenju dela domaćih autora, kako onih najmlađe generacije, tako i već etabliranih autora. Tokom svog relativno kratkog postojanja, premijerno je izveo impozantan broj kompozicija posvećenih upravo ansamblu i Saši Mirkoviću. Trenutno sarađuju sa velikim brojem kompozitora, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Saša Mirković
Saša Mirković (1980, Čačak) je harizmatični violista koji je inspirisao mnoge sprske i inostrane kompozitore da komponuju dela za njega. Mirković je aktivan kao solista i kamerni muzičar, sa posebnim afinitetom za savremenu umetničku muziku. Održao je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji i inostranstvu (Italija, Mađarska, Rumunija, Grčka, Švajcarska, Španija Francuska, Nemačka, Island, SAD, Kanada, Austrija, Australija, Novi Zeland, Švedska, Norveška, Holandija, Rusija, Slovenija…). Zahvaljujući talentu, tehničkoj spremnosti i izrazitoj muzikalnosti Saša Mirković važi za jednog od najpouzdanijih saradnika brojnih orkestara kao što su Ansambl za novu muziku, ARTE, Belgrade Strings, Kamerni orkestar Ljubica Marić, No Borders Orchestra i drugi. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Školi za muzike talente u Ćupriji, nakon čega završava osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Osnivač je, umetnički vođa i solista Ansambla Metamorfozis.