terriffica ocuvani i funkcionaln

TeRRIFFICA: Očuvani i funkcionalni ekosistemi i zdrava životna sredina uslov naše budućnosti

Akciji su se pridružili i brojni stručnjaci – klimatolozi, energetičari, arhitekte, geolozi, ornitolozi 

Učesnici: Ana Mitić-Radulović i dr Ivan Simić

Režija, kamera, animacija, montaža: Miloš Tomić 

Muzika: Vladimir Chab

Obrada zvuka: Mićun Jauković 

Jedna od osnovnih ljudskih potreba je potreba za prirodom, i ona se zove biofilija. O prirodi u gradu, mogućnosti da se ona integriše u život grada i prilici da Beograd dobije linijski park na Donjem Dorćolu, govore Ana Mitić-Radulović, iz Centra za eksperimente i urbane studije, i dr Ivan Simić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Tokom leta, građani su imali priliku da na interaktivnoj mapi (http://belgrade.terrifica.eu/​) obeleže mesta u gradu na kojima ih vrućina najviše pogađa. Da li negde nedostaje javna česma ili hladovina? Kako bi na nekoj lokaciji mogli da se ublaže efekti vrućine? I sada, kada je leto prošlo, klimatski izazovi ostaju, a građani i dalje mogu da obeleže i dobre i loše primere prilagođavanja na klimatske promene sa kojima se u Beogradu svakodnevno susreću, a ovo je prilika da neki od izazova budu konstruktivno rešeni. Na taj način građani, uz prethodno kreiranje naloga na interaktivnoj mapi, postaju deo ogromne istraživačke mreže, daju doprinos nauci i postaju i sami naučni istraživači. 

Za potrebe ove akcije osmišljenja je i pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, koju je kreirala i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz CPN-a, i koja gostuje na raznim tačkama u gradu (Trg republike, Ada Ciganlija, Savski kej, Dunavski kej). Ova stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Takođe, građani se na lokaciji na kojoj je postavljena stanica informišu o tome kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena. 

Akciji su se pridružili i brojni stručnjaci – klimatolozi, energetičari, arhitekte, geolozi, ornitolozi…. – koji iz ugla svojih profesija upozoravaju na neophodnost da svi promenimo svoj odnos prema okruženju i osvestimo svoju ulogu u usporavanju klimatskih promena na planeti. Kako ističu stručnjaci, do suštinskih promena moguće je stići isključivo ukoliko se u akciju za klimu uključe svi: građani, udruženja, naučnici, ali i donosioci odluka koji se nalaze na relevantnim političkim pozicijama. 

Kroz ovu akciju i projekat TeRRIFFICA poručuje da su očuvani i funkcionalni ekosistemi i zdrava životna sredina uslov naše budućnosti, i da danas, više nego ikada, svet mora da istupi i ujedini se u akcijama za ozdravljenje planete, a koncept građanske nauke je važan okvir kroz koji možemo da utičemo na dešavanja u našem okruženju. 

Istražite više o mapiranju klimatskih izazova u Beogradu tokom letnjih meseci: http://belgrade.terrifica.eu/​ #GrađaniNaučniIstraživači​ #CitizenScience