crtez san o letenju

“San o letenju” Slavice Mijović u galeriji SKC-a

U Studentskom kulturnom centru beogradska publika od danas može da pogleda samostalnu izložbu crteža srpske i crnogorske slikarke Slavice Mijović. Ovo je njena osma samostalna izložba, a prva u Beogradu. Radno vreme galerije je od 11 do 18 sati

Izložbu  pod nazivom  „San o letenju“ čine monumentalni crteži izvedeni tehnikom grafita, sepije, laviranog tuša i akvarela na papiru. Crteži su nastali u periodu od 2016. do 2020. godine kao rezultat autorkinog istraživanja o temi slobode u spoljašnjem svetu i mikrosvetu individue. 

Fokusirana na izazovne likovne probleme koje crtež kao disciplina zahteva, strpljenjem posvećenice na belinu neposredno prenosi varijacije svojih najintimnijih doživljaja… teskobe, otuđenosti, ali i snova o slobodi i letenju. Serija minucioznih crteža, nastalih u poslednje četiri godine, nije ni predložak ni kroki za uljane slike, već su to autonomna likovna dela. Njima je istovremeno objedinjen nenametljiv, a snažan univerzum Slavičinih zverki. Feniksi, ptice, morska bića i insekti, imaju jaku notu imaginarnog, zbog portretskih psiholoških karakteristika, koje obično pripisujemo ljudima“ napisala je između ostalog za tekst kataloga izložbe Maja Živanović, istaknuta novinarka i istoričarka umetnosti. 

Crtački postupak Slavice Mijović je studiozan, a njene kompozicije su sigurne, čvrste, jasne i uravnotežene. Posebnu pažnju daje formi, njeni crteži, znalački ukomponovani, prikazuju oblike koji postoje u prirodi, ali i oživljavaju one koje smo sreli nekada davno na granici između sna i jave. “San o letenju” Slavice Mijović govori nam o jednom svetu u kojem je sve moguće i ostvarivo. 

Zbog epidemiološke situacije nije bilo svečanog otvaranja izložbe, a posetioci će moći da pogledaju postavku u narednim danima od 11 – 18 sati, u skladu sa važećim merama. 

O autorki: 

Slavica Mijović (1981. Kragujevac) je osnovne akademske studije završila na Fakultetu umetnosti u Prištini 2005. godine. Magistrirala je 2008. na likovnoj grafici u klasi prof. Tomislava Trifića. Proglašena je za studenta generacije Fakulteta umetnosti u Prištini, a dobitnik je i Vidovdanske nagrade na nivou celog Prištinskog univerziteta.

Njena dela se nalaze u privatnim kolekcijama u Srbiji i Crnoj Gori. Živi i radi u Podgorici.