frankofona

Počinje Sajam frankofonih karijera

Sajam frankofonih karijera na Filozofskom fakultetu u Nišu

Francuski institut u Srbiji i Filozofski fakultet u Nišu priređuju Sajam frankofonih karijera, namenjem studentima francuskog jezika u Srbiji, kao i srednjoškolcima koji pohađaju dvojezičnu srpsko-francusku nastavu. Sajam će biti održan u petak 7. oktobra 2022. od 10 do 16 sati na Filozofskom fakultetu u Nišu (Ćirila i Metodija 2).

Studenti i srednjoškolci moći će da se upoznaju sa svim mogućnostima koje francuski jezik pruža za građenje karijere. Ove godine očekuje se da će sajam posetiti više od 200 učenika i studenata iz Niša, Kragujevca, Valjeva, Pirota, Novog Sada, Beograda, te da će tako iskoristiti priliku da razgovaraju sa predstavnicima raznih francuskih kompanija, da učestvuju u brojnim radionicama, prezentacijama, da se sretnu sa preduzetnicima, profesorima i prevodiocima. Imaće i priliku za svoj prvi speed job dating.

Sajam će svečano otvoriti gospodin Stanislas Pjere, direktor Francuskog Instituta u Srbiji i savetnik za kulturu ambasade Francuske u Beogradu.

Gospodin Pjere će nakon toga posetiti dve niške osnovne škole, kojima će svečano uručiti subvencije. Naime, istog dana u Nišu planirano je svečano uručivanje knjiga niškim osnovnim školama „Učitelj Tasa“, u 12 sati, i „ Car Konstantin“, u 13 sati, u znak zahvalnosti  za njihov rad na promociji francuskog jezika i kulture. Svake godine francuski departman Žirond daje subvenciju kao podršku školama u kojima se uči francuski. Francuski institut je ove godine odabrao baš ove dve škole u Nišu, na radost njihovih profesora i učenika.