ANA GRIGORJEV 3D ILUSTRACIJE IZLOZBA

IZLOŽBA ILUSTRACIJA ZA DECU: “ANA GRIGORJEV 3D ILUSTRACIJE”

Snežna kraljica, Krcko Oraščić, Čarobnjak iz Oza neki su od naslova ilustrovanih knjiga umetnice Grigorjev

SREĆNA GALERIJA Studentskog kulturnog centra Beograd organizuje izložbu ilustracija Ane Grigorjev, beogradske umetnice, čije su knjige, koje je ilustrovala, prodate i prevedene u više od 20 zemalja sveta. Ovom prilikom Anini radovi biće prikazani u kombinovanoj postavci 3D objekata i digitalnih printova, u periodu od 25. februara do 8. marta, u terminima: ponedeljak-petak: 11-18h i subota: 11-15, u SKC-u, ali i u virtuelnoj formi foto-albuma na http://www.facebook.com/comicsfest ili preko www.skc.rs.

Ova njena izložba predstavlja mali iskorak i u sagledavanju i u samom stvaranju ilustracije kao likovne forme.

Naime, radi se o 3D objektima rađenim kao ilustracije na pojedine teme iz litreature za decu koji su, pored njenih najnovijih ostvarenja predstavljenih u formi digitalnog printa, u većem delu zastupljeni na ovoj izložbi.

Moglo bi se, iz ovog slučaja i zaključiti da su 3D ilustracije verovatno rezultat iskonske potrebe samog umetnika da čitaocu u najrealnijem obliku približi poetiku literarnog predloška iz kojeg ilustracija i nastaje.

Ana Grigorjev (1974, Beograd), je diplomirala na slikarskom odseku FLU Beograd. Bavi se ilustrovanjem knjiga za decu. Do sad je ilustrovala preko 200 visokotiražnih knjiga za decu, oko 50 slikovnica i 20 udžbenika za domaće i strane izdavačke kuće.
Neke od knjiga koje je ilustrovala su prodate i prevedene u više od 20 zemalja sveta i postigle su veliku popularnost. Od 2003. godine je redovni član ULUPUDS-a. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi ilustracija u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada, priznanja, zahvalnica i diploma iz domena mozaika, ilustracije i ilustracije knjiga za decu.

Najznačajnija dela koje je Ana Grigorjev ilustrovala su:

Knjiga za svaku devojčicu (2008), Knjiga za svakog dečaka (2010), Vesele porodice (2008-2010), Konjić Grbonjić (2011), Zlatni ključić (2012), Ana i Luka upoznaju Srbiju (2012), Snežna kraljica (2013), Krcko Oraščić (2014), Čarobnjak iz Oza (2015), Princeza u magarećoj koži (2016) Palčica (2017), Maša i medved (2017), Kralj žabac (2019), Bijeli jelen (2020)…Od 2003. godine je redovni član ULUPUDS-a.

S obzirom da se u svim ovim slučajevima radi o najmlađim čitaocima kao pretpostavljenoj ciljnoj grupi, inspiracija umetnice je u prikazanim slučajevima ilustrovanja predstave prerasla u likovno delo proširene forme. Tako su se ilustracije Ane Grigorjev za pojedine bajke i priče za decu preformatirale u tri dimenzije.

O radu i delima Ane Grigorjev više informacija na www.anagrigorjev.com.