Mosic Petar slika 1
foto: Aleksandar Carević

„Let“ Petra Mošića u dizajn studiju „Vanda & Martina“

U organizaciji dizajn studija „Vanda & Martina“ biće otvorena izložba slika beogradskog umetnika Petra Mošića. Otvaranje je zakazano za subotu, 1. juna u dizajn studiju „Vanda & Martina“ u ulici Džordža Vašingtona 26 u Beogradu, sa početkom u 16 časova. Izložba će biti otvorena do 30. juna 2024. godine. 

Pred posetiocima će biti prikazano 11 slika  nastalih u poslednjih godinu i po dana.

Biće predstavljeni radovi različitih formata, od srednjih do kapitalno velikih, podjednako majstorski izvedenih, na šta je domaća pubika već navikla.

Kroz portrete, koji posetioce dočekuju i posmatraju, Mošić ukazuje na problematičan položaj individue u modernom društvu koje relativizuje ideje dobrog i lošeg.

Autor nudi svoje poglede i kritiku suštinski važnih tema koje se odnose na neutemeljene vrednosti današnjice, njegovo slikarstvo je društveno angažovano na način jedinstven na savremenoj srpskoj sceni, i to ne samo među umetnicima srednje generacije.  

Mošić Petar
foto: Aleksandar Carević

Nakon uspešne prošlogodišnje izložbe pod nazivom „Deca loših uzora“, Petar Mošić ove godine započinje svoju umetničku turneju sa izložbom u Beogradu, nakon čega slede samostalne izložbe u Ljubljani, Dubrovniku, Mastrihtu i Kragujevcu. 

Petar Mošić (1981, Beograd) završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Ovaj umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna od značajnijih nagrada jeste priznanje „Igor Belohlavek“ na 65. Oktobarskom salonu u Šapcu (2022), nagrada za crtež na temu „Ecce Homo“ u Kranju (2022), nagrada za slikarstvo Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” (2020), priznanje za najuspešnijeg gostujućeg umetnika na Glo’Art međunarodnoj rezidenciji u Belgiji (2019), Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016), nagrada za slikarstvo na II Otvorenom oktobarskom salonu (2013) i prva nagrada za karikaturu “Mali Pjer” (1996).

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala. Živi i stvara u Beogradu.