Лаки комади позивница

Vajar Branko Bolović u Rančićevoj kući

Otvaranje samostalne izložbe skulptura u kamenu renomiranog vajara Branka Bolovića biće upriličeno u petak, 17. maja 2024. godine od 19č u Rančićevoj kući, poznatom kulturnom dobru Grada Beograda i ujedno galeriji Centra za kulturu opštine Grocka.

Izložbu će otvoriti Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Izložba skulptura u kamenu pod simboličnim nazivom „Laki komadi“ vajara Branka Bolovića u galeriji Rančićeve kuće je retka prilika da publika vidi skulptorske radove realizovane u najzahtevnijem materijalu – kamenu, i to u različitim vrstama mermera.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.

Iako strukturalno čvrst, težak i za obradu zahtevan, kamen u stvaralačkoj igri Branka Bolovića poprima forme koje se kose sa osobinama svega onoga što kamen jeste. Naime, umetnik inspiraciju za svoje radove pronalazi u primenjenoj seoskoj arhitekturi naših prostora i to ogradama od pruća, zabranima, međama… Iz kamena oslobađa i izvlači oblike koji propuštaju svetlost, vazduh i time oni vizuelno postaju lagani, tanani i otvoreni, kako sugeriše i naziv izložbe.

Branko Bolović je rođen u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjene umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2000. godine, Odsek primenjeno vajarstvo. Realizovao je pet samostalnih i učestvovao na više od dvadeset grupnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Učesnik je brojnih vajarskih simpozijuma i slikarskih kolonija.

Učestvovao je na dobrotvornim aukcijama slika u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić „Slikari studentima“, kao i na humanitarnoj izložbi Milana D. Špičeka u organizaciji Radio Beograda.

U okviru Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu od 2009. godine je aktivan kao tehnički direktor odgovoran za izvođenje skulptura u kamenu. Kao stručni saradnik sarađivao je sa vajarima i profesorima Miodragom Živkovićem, Milankom Mandićem, Nikolom Koljom Milunovićem…, i učestvovao u realizaciji više monumentalnih spomenika u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Radovi mu se nalaze u galerijskim postavkama, kao i otvorenim javnim prostorima („Glava“, Zamak kulture, Vrnjačka Banja; „Par“, Šumadija granit, Aranđelovac; „Tabure“, park Bukovičke Banje, Aranđelovac…).

Višegodišnji je stručni saradnik na zaštiti i restauraciji spomen obeležja na teritoriji opštine Čukarica. Učestvovao je na restauraciji i zaštiti italijanskog spomen-parka palim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu. Do 2023. godine bavio se profesorskim radom na Visokoj školi strukovnih studija u Aranđelovcu, smer „Dizajn i obrada kamena“. Živi i stvara u Beogradu.

Rančićeva kuća u Grockoj je autentičan prostor u kome je svaka postavka neponovljivo drugačija. Objekat je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i tradicionalni varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva, građena od prirodnih materijala, beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 3. juna 2024. godine.