Bresson Koudelka921d65

Izložba fotografija Porodični album

Izložba fotografija Voja Mitrović Porodični album biće otvorena u četvrtak, 8. maja u 18h, pa do 24. maja u Francuskom institutu.

Godine 1964. mladi Voja Mitrović dolazi u Pariz podstaknut dubokom ljubavlju za fotografijom i sa samo 100 franaka u džepu. Slučaj i životna potreba uputili su ga veoma brzo na slavnu laboratoriju Picto na Monparnasu gde će sledećih trideset godina raditi rame uz rame sa najvećim imenima crno bele fotografije i postati „najbolji majstor za obradu fotografija na svetu“.

Pedeset godina kasnije, Francuski institut u Srbiji želi da obeleži ovaj jubilej tako što predlaže Voji Mitroviću da po prvi put otvori javnosti svoj porodični album, njegove emotivne i šaljive trenutke, prijateljstva, retka dokumenta, kao i da predstavi dela svoga sina Aleksandra.

Izložba se sastoji iz tri dela.

U prvom delu je predstavljen izbor tiraža dela velikih fotografa, kao što su Kudelka, Turnley, Burri, Ramos, Peternek i drugi, s kojima je Mitrović uspostavio izuzetne odnose poverenja i prijateljstva, vidljivi inače na montažama fotografija i dokumenata koji potiču iz ličnih zbirki.

Drugi deo izložbe prikazuje neobjavljene tiraže skorijih radova a posebno one nastale početkom ove godine za izložbu Dejvida Linča u Evropskoj kući fotografije u Parizu.

Najzad, ova izložba je ujedno prilika da se prvi put prikažu paralelno i sa pedeset godina distance Vojine fotografije iz mladosti i dela njegovog sina Aleksandra, koji nastavlja da neguje porodičnu ljubav prema ovoj umetnosti.