Jugoslovenska kinoteka: 2014. jedna od najuspešnijih

2014. godina je jedna od najuspepšnijih godina u protekloj šezdesetpetogodišnjoj istoriji Jugoslovenske kinoteke, pre svega zbog nove zgrade u Uzun Mirkovoj u kojoj su se okupili sa različitih adresa i uselli u februaru mesecu, izjavio je direktor Radoslav Zelenović na završnoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare.

Kinoteka sada raspolaže sa pet bioskopskih sala – dve u Kosovskoj i tri u Uzun Mirkovoj 1. Prva komercijalna projekcija u novom prostoru je održana 26. februara kada je i započet redovni program. Zatim, tokom septembra otvorena je renovirana sala u Kosovskoj 11.

Tokom Noći muzeja otvoreni su i novi galerijski prostori. Otvoren je i Legat Ljubiše Samardžića, a nedavno je predstavljena i privatna Fondacija Ružice Sokić, u novom prostoru Kinoteke.

Na dan 65. godišnjice kinoteke podeljena su dva od tri Zlatna pečata (Milošu Miši Radivojeviću i Miri Banjac). Treći ovogodišnji Zlatni pečat Kinoteka je dodelila takođe tokom septembra meseca francuskom glumcu Žeraru Depardjeu.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Marjan Vujović istakao je da će se nastaviti saradnja sa ambasadama, koja godišnje donose do sto – dvesta filmova. Najavio je retrospektivu filmova Džima Džarmuša, festival australijskog filma posle 12 godina, festival iranskog i italijanskog filma, kao i Dane igre povodom 12. izdanja Beogradskog festivala igre. Najavio je da će tokom januara meseca reprizirati određene filmove.

Zatim, prema rečima upravnika Arhiva Aleksandra Erdeljanovića, renoviran je i arhiv. Završena je digitalna restauracija filma “Golgota Srbije”, kao i trogodišnji rad na kompletiranju digitalne restauracije filmova Đoke Bogdanovića.

Puno posla je bilo pre svega zbog obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, a trenutno je rad na digitalnoj restauraciji materijala iz Austrije o Prvom svetskom ratu.

Direktorka finansija Ljubinka Terzić istakla je da je zadovoljna podrškom Ministarstva kulture koji je ove godine izdvojio više od 270 miliona dinara.

Posebno zadovoljstvo koje se desilo tokom ove godine je i to što je Zavod za zaštitu spomenika predao dokumentaciju da se Muzej u Kosovskoj zaštiti kao spomenik kulture.

Za nama je i Festival alternativnog filma. Bila je i premijera filma Apokalipsa I svetskog rata.

Takođe, tokom ove godine bilo je i mnogo izložbi, jedna od njih je “Srbija i Srbi na flmu u Prvom svetskom ratu”, kao i promocija stripa “Kapetan Nitrat”, festivali iranskog, grčkog, indijskog i korejskog filma.

Po svemu sudeći ova godina za Jugoslovensku kinoteku biće zapamćena po uspešnim završenim poslovima, a mi im u budućnosti želimo još puno takvih.