Misli pre nego sto postujes

Sajber bukvar lepog ponašanja na društvenim mrežama

Telenor fondacija 15. marta, u Sava Centru organizuje događaj za 3800 osnovaca – SAJBER BUKVAR. Zajedno sa partnerom – kompanijom Huawei i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i UNICEF-a, Telenor fondacija će omogućiti prisutnim učenicima petog i šestog razreda osnovnih škola da se bolje upoznaju sa pravilima dobrog i bezbednog ponašanja na internetu.

Veliki broj zvezda iz sveta muzike, televizije i sporta, među kojima će biti i Ajs Nigrutin i mlade YouTube zvezde „Yasserstain“ će kroz muziku i skečeve objasniti deci koliko je važno sačuvati privatnost na društvenim mrežama, šta se krije iza lažnog predstavljanja i koliko je zaista opasan „hejt“. Pod parolom: Misli pre nego što postuješ, ne veruj svemu što je napisano, pevačica Sara Jovanović i glumac Bojan Ivković će sve prisutne sprovesti kroz priče o „lajkovanju“, „emotikonima“ i drugim pojmovima iz Sajber bukvara namenjenog najmlađim korisnicima društvenih mreža.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Sajber bukvar se nadovezuje na inicijativu „Zaustavimo digitalno nasilje“ koja je usmerena na promovisanje kvalitetnih, edukativnih i zabavnih sadržaja na internetu, ali i na kontinuirano podizanje svesti o postojanju digitalnog nasilja, kao i širenju znanja o tome kako da se zaštitimo od njega. Do sada, približno 15.000 dece i 4.000 roditelja i nastavnog osoblja uzelo je učešće u različitim aktivnostima, a podršku tom projektu pružili su nacionalni ambasadori UNICEF-a Ana Ivanović, Novak Đoković i brojne druge javne ličnosti.

Svesni uticaja Fejsbuka na decu i njegovu sveprisutnost, Telenor Fondacija je sa partnerima kreirala Fejsbuk stranicu „Biraj reči, hejt spreči“, sa ciljem da se putem aktiviranja na društvenim mrežama deca ohrabre da promovišu i šire pozitivne poruke i kvalitetne sadržaje na internetu i, ujedno, dignu glas protiv nasilja. Aktivacijom SOS platforme koja je dostupna na ovoj Fejsbuk stranici žrtvama i svedocima digitalnog nasilja je omogućemo da nasilje prijave i spreče u realnom vremenu i dobiju neophodnu pomoć stručnjaka – onlajn.