Misli pre nego sto postujes

Sajber bukvar lepog ponašanja na društvenim mrežama

Telenor fondacija 15. marta, u Sava Centru organizuje događaj za 3800 osnovaca – SAJBER BUKVAR. Zajedno sa partnerom – kompanijom Huawei i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i UNICEF-a, Telenor fondacija će omogućiti prisutnim učenicima petog i šestog razreda osnovnih škola da se bolje upoznaju sa pravilima dobrog i bezbednog ponašanja na internetu.

Veliki broj zvezda iz sveta muzike, televizije i sporta, među kojima će biti i Ajs Nigrutin i mlade YouTube zvezde „Yasserstain“ će kroz muziku i skečeve objasniti deci koliko je važno sačuvati privatnost na društvenim mrežama, šta se krije iza lažnog predstavljanja i koliko je zaista opasan „hejt“. Pod parolom: Misli pre nego što postuješ, ne veruj svemu što je napisano, pevačica Sara Jovanović i glumac Bojan Ivković će sve prisutne sprovesti kroz priče o „lajkovanju“, „emotikonima“ i drugim pojmovima iz Sajber bukvara namenjenog najmlađim korisnicima društvenih mreža.

Sajber bukvar se nadovezuje na inicijativu „Zaustavimo digitalno nasilje“ koja je usmerena na promovisanje kvalitetnih, edukativnih i zabavnih sadržaja na internetu, ali i na kontinuirano podizanje svesti o postojanju digitalnog nasilja, kao i širenju znanja o tome kako da se zaštitimo od njega. Do sada, približno 15.000 dece i 4.000 roditelja i nastavnog osoblja uzelo je učešće u različitim aktivnostima, a podršku tom projektu pružili su nacionalni ambasadori UNICEF-a Ana Ivanović, Novak Đoković i brojne druge javne ličnosti.

Svesni uticaja Fejsbuka na decu i njegovu sveprisutnost, Telenor Fondacija je sa partnerima kreirala Fejsbuk stranicu „Biraj reči, hejt spreči“, sa ciljem da se putem aktiviranja na društvenim mrežama deca ohrabre da promovišu i šire pozitivne poruke i kvalitetne sadržaje na internetu i, ujedno, dignu glas protiv nasilja. Aktivacijom SOS platforme koja je dostupna na ovoj Fejsbuk stranici žrtvama i svedocima digitalnog nasilja je omogućemo da nasilje prijave i spreče u realnom vremenu i dobiju neophodnu pomoć stručnjaka – onlajn.