polni organ za jednokratnu upotrebu 633

Polni organ za jednokratnu upotrebu

Neobično parenje mekušaca

Neobičan, i do nedavno nepoznat, običaj parenja morskih puževa, izazvao je čuđenje biologa. Mužjak morskog puža, nakon odnosa, odbacuje polni organ, da bi mu potom izrastao nov…

Priroda ima toliko neotkrivenih tajni, pa je posao naučnika veoma uzbudljiv. Neka od otkrića mogu biti interesantna i nama, lajicima. Vest o tome kako mekušci rade one stvari, zainteresovala je sve.

Morski puževi se pare svega nekoliko sekundi. Nakon odnosa, mužjak odbacuje svoj polni organ, da bi mu nakon 24 sata izrastao nov, zaključili su Japanski naučnici. U pitanju su mekušaci pod imenom Chromodoris reticulate.

Naučnici veruju da je razlog odbacivanja penisa posle odnosa taj što na ovaj način mužjak otklanja eventualne ostatke semena drugog puža. Nakon toga, svojim novoizraslim polnim organom on izvodi proces oplodnje.

Ovo nije usamljeni primer u životinjskom carstvu. Jedna vrsta pauka, takođe, odbacuje penis nakon parenja, što je slučaj i sa još jednom životinjom iz morskih dubina – pužićem koji izgledom podseća na kopnenog puža.

Ono što je posebno za morske puževe, Chromodoris reticulate, je to što su oni hermafroditi. Jedinka ima oba polna organa, koja tokom parenja upotrebljava u isto vreme. Na ovaj način, dva puža oplode jedan drugog u isto vreme.

Moglo bi se reći da je ovo jedan vrlo komplikovani odnos, koji se dešava skriveno u morskim dubinama.

Foto: Wiki