muskarac i trudnoca

Muškarac u fantomskoj trudnoći

Kuvad sindrom

Dešava se da i budući tata oseća jutarnju mučninu i bolove u leđima, a može čak da dobije i trudnički stomak. Ovakvi slučajevi su su poznati i zabeleženi. Fantomska trudnoća kod muškaraca se zove Kuvad sindrom…

Muškarci koji se osećaju kao da su u drugom stanju nisu tako velika retkost. Neki osećaju jutarnju mučninu i imaju posebnu želju za određenom hranom u vreme kada je njihova supruga trudna. Razlozi za ovakvo ponašanje, pa čak i fizičke promene, su prema mišljenu naučnika psihološke prirode. Budući tata može da bude do te mere povezan sa svojim partnerom, da se i sam ugoji i dobije pravi trudnički stomak, kao da je u sedmom mesecu trudnoće.

Pored simptoma fantomske trudnoće, neki muževi se do te mere saosećaju sa svojim ženama da tvrde kako su i sami iskusili porođajne bolove.

Na Klinici Majo su tokom istraživanja utrvdili da priroda priprema muškarca da postane otac tako što se u njegovom telu dešavaju hormonalne promene. Kod budućeg tate se povećava nivo estrogena, ženskog hormona, što donekle objašnjava moguću fantomsku trudnoću. Ipak, stručnjaci smatraju da je Kuvad sindrom najverovatnije izazvan psihološkim faktorom. Mučnine i vrtoglavice su možda samo osećaj anksioznosti, straha, prema onome što ih očekuje kada novorođenče dođe na svet.

Povezanost i saosećajnost među partnerima može biti veoma snažna i to toliko, da jedan od njih oseća fizički bol svoje druge polovine. Ima i onih koji misle da su očevi sa fantomskom trudnoćom ustvari samo osobe koje žele da budu u centru pažnje.

Kada je žena u drugom stanju i muškarac oseća promene, samo što neke buduće tate to osećaju malo više.

Foto: publicdomainpic