loh nes jezero

Loh Nes jezero

Večita misterija

Nema odrasle osobe na svetu koja nije čula ili načula priču u vezi sa čuvenenim čudovištem, koje nastanjuje jezero Loh Nes u Škotskoj. Snimani su filmovi, pisalo se često o njegovoj pojavi, ali smo i dalje ostali uskraćeni za saznjanja o njemu…

Daleke 1933. godine, britanska javnost je objavila da veliko čudovište postoji. Odmah potom je poslat novinar u Škotsku da ispita ima li istine u celoj priči. Navodno, na obali jezera su nađeni tragovi četvoronožne životinje i sudeći po otisku tragova, bila je reč o zaista velokoj životinji. Uzorak sa zemljom je pažljivo prikupljen i odnet u Muzej nacionalne istorije kako bi se utvrdilo poreklo tragova. Tada je ustanovljeno da je u pitanju nilski konj (u Škotskoj). Sledeće godine, zabeležena je fotografija od strane lokalaca koji su živeli blizu jezera, na kojoj se nalazi životinja dugog, izvijenog vrata i koja podseća na dinosaurusa. Mnogi su smatrali da je priča prava izmišljotina ispričana samo kako bi se privukli brojni turisti. Osamdesetih i devedesetih godina sprovedene su brojne ekspedicije, poslate novinarske ekipe iz celoga sveta, ali su svi ostali kratkih rukava, jer nikakav trag nije nađen, niti je primećena bilo kakva nepravilnost u jezeru.

Nedavno je u medijima plasirana vest da je Nesi, nadimak po kom je još poznato čudovište, samo mit. Naime, enegleski turista je primetio komešanje u vodi i izgled nalik na krljušt, kako bi samo par trenutaka kasnije uočio da je u pitanju stara guma koja se rascpepala i plutala jezerom i izdaleka podsećala na opasnu vodenu zver.

Da li je u pitanju mit ili se to Nesi samo igra sa nama, do sada nije otkriveno, što ne znači da ne moramo da živimo u uverenju da je Nesi obitava na dnu jezera i pažljivo osmatra okolinu.

Foto: publicdomainpic