gledamo u isto a vidimo razlicito 49

Gledamo u isto, a vidimo različito

Muški i ženski pogled na svet

Pripremila Tijana Janković

Niste primetili novu nijansu kose svoje drage? Momci, pozovite se na vaš bilološki alibi, jer naučno je dokazano da se muški i ženski vid razlikuje, pogotovu kada je reč o bojama…

Vreme je da jedni drugima damo malo oduška u trenucima kada kada želimo da osvežimo stan novom bojom ili kada polemišemo oko manje bitnih estetskih pogleda na svet. Dve glave pametnije su od jedne, a dva para očiju otvoriće nam nove horizonte. Zašto je to tako, otkrivaju nam naučnici.

Pored neospornih rodnih razlika, otkrivena je još jedna biološka karakteristika polova. Muškarci i žene gledaju u isto, ali vide različito. Otuda i njihov drugačiji pogled na svet, pa, mogli bismo reći, i različit doživljaj stvarnosti koja ih okružuje.

Naime, muškarcima je potrebno više vremena kako bi jasno odredili neku boju. Odnosno, muškom oku je potrebna veća talasna dužina reflektovane svetlosti kako bi određenu nijansu videlo na isti način poput ženskog.

Žene, s druge strane, mnogo brže i lakše razlikuju nijanse – pokazalo je istraživanje naučnika Univerziteta Njujork.

Uprkos tome što muško oko teže definiše boje, ono je mnogo spretnije u prepoznavanju finih detalja i mnogo bolje reaguje na brze promene.

Razlike u pogledu na svet kriju se zaparvo u mozgu, odnosno u vizuelnom korteksu, gde kod muškaraca postoji 25 odsto više neurona.

Još jedna od razlika u “gledanju” ocrtava se i u posmatranju lica, i ljudskih figura uopšte.

Muškarci se više fokusiraju na lice, tačnije na oči osobe koju posmatraju. Dame više posmatraju regiju oko nosa i usta, ali takođe i detaljnije analiziraju čitavu figuru – pogotovu onda kada je ispred njih osoba istog pola. Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Bristolu potvrdilo je ove razlike u svojim rezultatima, ali nam je pokazalo ono što smo već i sami primećivali – devojke vole da “odmere” svoje suparnice.

Razlike postoje sa dobrim razlogom, i za njih oba pola bi trebalo da imaju puno razumevanja. Ukoliko se udruže, muškarac i žena najbolji su tim, ili u ovom slučaju, imaju kompletniju, objektivniju sliku naše stvarnosti.

Foto: imagerymajestic @ FreeDigitalPhotos.net