kojot ili ptica trkacica
kojot ili ptica trkacica

Kojot ili ptica trkačica

Ko je brži?

U crtanom filmu, Pera Kojot Super genije definitivno ima problem sa Pticom Trkačicom – nikako da je uhvati. Kako bi njihova priča izgledala u stvarnom svetu?

Pera Kojot, jedan je od “zlih” likova iz crtanih filmova koje smo voleli da gledamo. Za razliku od mnogih “zlica”, Peru svi obožavaju. Razlog što je svima omiljen nije to što je zao ili što želi da pojede Trkačicu, već zato što za naizgled jednostavan problem, smišlja najluđa i najkomplikovanija rešenja. I to sve zato što ne može da je stigne na “regularan” način.

Ali to je priča iz crtanog filma. U stvarnosti, situacija je malo drugačija. Naime, po podacima o “velikoj trkačici” (Geococcyx californianus), njena najveća izmerena brzina u trčanju je oko 42 km/h. Sa druge strane, Pera Kojot ili Canis latrans može da postigne brzinu i do 69 km/h. Sudeći po naučnim podacima, Pera vrlo lako može da stigne Trkačicu.

Samim tim, treba postaviti drugo pitanje – zašto se Super genije, kroz svoje “pustolovine” toliko poigrava sa Trkačicom? Možda je njihov sukob mnogo dublji nego što se na prvi pogled vidi?

Možda će odgovori na to pitanje stići sami ukoliko budete pogledali neku epizodu znajući ko je u stvari brži.

Beep beep!