najmanja zaba na svetu

Najmanja žaba na svetu

Na novičić bi stala

Ako ste se nakada duboko zamislilii koja životinja na svetu, među kičmenjacima, zauzima mesto kao najmanja, odgovor bi stigao upakovan u vidu jedne male, simpatične žabe…

Veoma simpatična žaba prošarana crnom i braon bojom je zvanično najmanji kičmenjak na svetu. Ona je toliko majušna da kada bismo je stavili na novčić od pet penija, ne bi dostigla ni polovinu! Komotno bismo mogli da pomislimo da je na pari neki materijal ili komadići hrane.

Kada bismo poželeli da je vidimo iz bliza, neophodna bi nam bila ogromna lupa koja bi nam prikazala kako ona u stvari izgleda i koliko je zapravo zanimljiva i divna.

Ova mini žaba se zove Paedofrin amauensis i zaista je prava minijatura, jer njena veličina dostiže tek oko sedam milimetara.

Životna stanište ove žabice je Nova Gvineja, na tropskom i jednom od najvećih svetskih ostrva. Žabicu je pronašao tim stručnjaka sa univerziteta u Luzijani koji je bio na proputovanju Nove Gvineje tri meseca.

Sada je javnosti predstavljen najmanji kičmenjak na svetu i mnogi su se oduševili njenim izgledom i minijaturom. Jer, zaista, sve što je malo, to je i slatko, pa bila to čak i žaba.

Foto: publicdomainpictures