hibrid iz buducnosti - Cadillac ELR
hibrid iz buducnosti - Cadillac ELR

Hibrid iz budućnosti

Cadillac ELR

Iako je realnost električnih automobila još uvek daleka, s vremena na vreme, u automobilskoj industrija ponekad predstave primer budućnosti koja nas čeka. Jedan od tih primera je Cadillac ELR – sportski hibrid.

GM grupa je već predstavila svoj prvi automobil na hibridni pogon – Chevrolet Volt. Do Volta, skoro svi hibridi nisu bili naročito lepi automobili. Pojavom ovog modela, industrija je zauzela novi kurs u segmentu hibrida.

Nastavak GM-ove priče o hibridima nastavlja se u sportskom maniru. Na ovogodišnjem internacionalnom sajmu automobila u Detroitu, GM je predstavio serijsku verziju svog koncept vozila iz 2009. godine, pod imenom Cadillac Converj. Serijski model, koji će se već ove zime naći u prodaji nosi naziv “Cadillac ELR”. Pogon ovog hibrida baziran je na “Extended Range Electric Vehicle” platformi kod koje se pri svakom pokretu – kretanju ili zaustavljanju – baterije pune i na taj način povećava pređena kilometraža u kombinaciji sa motorom na unutrašnje sagorevanje.

2014 Cadillac ELR 009

Cadillac je u dizajnerskom smislu ostao dosledan svom monolitnom izgledu, ali u kupe verziji, oštre ivice i prenaglašeni bokovi, prednja i zadnja strana, osim što izgledaju dobro, izgledaju sjajno! Karakterističan potpis “Cadillac” pisanim slovima na zadnjem delu ovog hibrida, na jedan specifičan način ističe klasu kojoj ovaj brend pripada na severnoameričkom tržištu. Unutrašnjost je luksuzna i futuristička, i poziva ne samo da se u nju zagledate, već i da uživate u njoj dok se vozite ovim automobilom.

Tačna cena za sada nije poznata ali se očekuje da bude viša od trenutne cene, svog starijeg i “pitomijeg” brata, Volta koja se kreće oko 35 hiljada američkih dolara.

Ilustracije: © General Motors