Uređaj koji prevodi potrebe biljaka

Da li je ova mera vode dovoljna za moju biljku ili hoće li imati dovoljno svetlosti ispod onog stola u hodniku? Ovo su samo neka od brojnih pitanja koja nam se vrzmaju po glavi dok brinemo o svojoj novoj zelenoj prijateljici. Mnogi upućuje nežne reči zelenom životu u saksiji a da li biljka ima neku poruku za nas?

Poruke su svuda oko nas. U ovoj zanimljivoj priči, zahvaljujući francuskom proizvođaču navigacionih sistema i bluetooth slušalica Parrot, možemo da otkrijemo poruke koje biljke upućuju nama. Pitate se kako?

Uređaj, koji podseća na sadiljku i lagano stane u šaku, zove se Parrot Flower Power. On se sastoji iz aplikacije i senzora koji beleži sve moguće faktore koji imaju uticaja na napredovanje biljke, bilo da se radi o cveću, povrću ili voću ili je u pitanju nek druga biljka. Uređaj koji se prethodno ubode u zemlju pored biljke, pažljivo prikuplja podatke o tome koliko je svetlosti potrebno, koja temperatura je odgovarajuća, koja količina vode je optimalna pa i to da li je đubrivo i zemljište koje koristite odgovarajuće ili ga je potrebno menjati. Sve te informacije, pametan uređaj šalje aplikaciji na telefonu vlasnika. Aplikacija dalje preuzima posao obaveštavanja vlasnika na koji način pravilno da negujete određenu biljku, kada je dobro da se zalije itd.

Ovaj uređaj je vodootporan i koristi običnu AAA bateriju koja mu daje život narednih šest meseci. Aplikacija na telefonu u sebi poseduje podatke o negovanju preko sedam hiljada različitih biljaka.