zanimljivosti o nasem najvecem organu

Zanimljivosti o našem najvećem organu

Interesantne činjenice o koži

Pripremila Janja Rešćanski

Naša koža, naše drugo JA. Ona je omotač naše duše. Daje nam oblik, štiti nas i čuva. Nežna i osetljiva, ali istovremeno otporna i jaka…

Ona je naš najveći organ. Koža odraslog čoveka je površine oko dva kvadratna metra. Teška je četiri kilograma i isprepletana je sa jedanaest hiljada krvnih sudova. Mehanički štiti organizam od spoljnih uticaja. Čuva nas od opasnog ultraljubičastog zračenja, sprečava dehidraciju i reguliše količinu vode u telu, te tako učestvuje u termoregulaciji. Njena uloga je vrlo značajna i u metaboličkim procesima masti i D vitamina. U koži su smešteni receptori, odnosno čula dodira.

Ukoliko se koža izloži ekstremnoj vrućini, tokom samo jednog dana, iz nje može da se izluči čak devet litara znoja.

Jedini delovi tela koji nam se ne znoje, odnosno na kojima koža ne izlučuje znoj su: rubovi usana, vrh penisa, koreni noktiju i slepoočnice.

Zanimljivo je da šest milijardi ljudi svakodnevno stvara milijardu tona organske prašine u atmosferi, koju čine isperutane ćelije kože. Dokazano je da dnevno izgubimo oko pedeset hiljada mrtvih ćelija kože.

Svaki čovek ima jedinstvene šare na jagodicama prstiju, odnosno otiske. Oni se formiraju u trećem mesecu fetusa i od tad se više ne menjaju.

Postoje pet tipova receptora koji su smešteni ispod kože, a odgovorni su za čulo dodira i bola.

Na vrhovima prstiju, dlanovima, bradavicama, jeziku, usnama, na polnim organima, nalaze se Meisnerova telašca, super osetljivi receptori koji opažaju i najmanje dodire, npr. detektuju pritisak snage dvadeset miligrama, koliko iznosi težina jedne vinske mušice!

Svi naši preci imali su tamnu kožu. Bela put je novijeg istorijskog datuma. Datira iz perioda od pre pedeset hiljada godina. Tada je zbog migracija na sever, koža počela da bledi. U hladnim, severnim klimatskim uslovima koža je smanjila lučenje melanina-tamnog pigmenta. Ovaj pigment štiti kožu, a nastaje pod uticajem sunca i toplote.

Koža sadrži nerve koji su dugi čak 75 kilometara!

Foto: publicdomainpictures