HTC One

Jedan da vlada svima – HTC One

HTC predstavio najnoviji telefon

Iako je predstavljanje novih uređaja u ovom periodu godine uglavnom vezano za sajam u Barseloni, HTC je želeo da pre svojom najavom najnovijeg super-telefona, obeleži ovogodišnje okupljanje. Predstavili su HTC One.

Peter Čou (Chou), generalni direktor tajvanskog HTC-a, predstavio je najnoviji HTC Android telefon pod imenom “One”. HTC “One” serija je već imala svoje predstavnike (One V, One S, One X, One X+), a istoimeni model bi trebalo da bude simbioza svih mogućnosti koje je HTC predstavio kroz ovu seriju ali i novih naprednih funkcija i rešenja.

Kao i svi drugi telefoni u ovoj “teškoj” kategoriji najboljih, ekran “jedinog” je rezolucije 1080 x 1920 piksela sa visokom gustinom piksela po inču – čak 468 ppi – što je više od vrednosti koju ljudsko oko može da primeti. Da bi se dodatno razlikovao od drugih igrača na tržištu, HTC je broj megapiksela na svojoj “UltraPixel” kameri, na zaprepašćenje svih – smanjio! I to na 4 megapiksela! Iako je na tržištu mobilnih telefona već duže vreme po sredi rat za megapiksel više, HTC je situaciju rešio da okrene na drugu stranu i fokusira se na sam kvalitet kamere. Zahvaljujući novoj tehnologiji, kamera na “jedinom” bi trebalo da prikuplja i do 300 procenata više svetlosti i samim tim pravi mnogo bolje fotografije i video snimke uz pomoć stabilizacije slike.

524870 499441863447264 1484644234 n
HTC One – glavna kamera sa “samo” 4 Mpix

Osim ovog velikog zaokreta, ostatak specifikacije je manje više standardan za ovakav tip uređaja – integrisana memorija od 32 gigabajta (šuška se da će postojati i verzija sa 64 gigabajta), bez mogućnosti proširenja sa memorijskim karticama, 2 gigabajta RAM memorije i četvorojezgarni 1.7 GHz Qualcom-ov Snapdragon 600.

Softverski, HTC One se ponosi svojom “BlinkFeed” opcijom za prijem informacija, “BoomSound” dvostrukim prednjim zvučnicima za kvalitetan multimedijalan doživljaj i “Zoe”, softversko rešenje za obradu fotografija i video snimaka i njihovo deljenje sa drugima.

Iako je ova specifikacija impresivna a i sam uređaj izgleda dobro, postavlja se pitanje kako će HTC sve to upakovati kao jedinstven proizvod. Ovo pitanje je logično s obzirom da je tokom prethodne godine HTC prikazao nekoliko modela sa jedinstvenim rešenjima, koji su takođe bili dovoljno kvalitetni i inovativni, ali se nisu “primili” kod korisnika. Kao što je i sam Čou priznao, njihov problem je bio marketing, i nada se da će se to promeniti. Možda je ovo najava nekog novog HTC-a.

Vreme će pokazati da li će nada postati stvarnost a to vreme počinje da se meri od danas. Globalna dostupnost ovog modela se očekuje od sredine marta.

Foto: HTC Facebook