digitalni linijski sudija

Digitalni linijski sudija

FIFA kreće sa digitalizacijom od 2014.

Mnogo je zagovornika ali mnogo i protivnika ideje da se u fudbal kakav poznajemo uvede napredna tehnologija radi preciznijih sudijskih odluka. FIFA je odlučila da će se u Brazilu 2014. godine koristiti neke od tih tehnologija.

2014. godine, u Brazilu se održava šampionat sveta u fudbalu na kome će se po prvi put na ovakvom takmičenju koristiti tehnologija za određivanje da li je lopta prešla gol liniju ili ne. Iako se o ovome mnogo diskutovalo u prethodnom periodu, a sama tehnologija je već korišćena na evropskom fudbalskom prvenstvu, FIFA smatra da će se na ovaj način pomoći sudijama koji nisu uvek u prilici da vide sve.

Ova nesavršenost sudijskih odluka, nekada je možda smatrana i kao jedan od činilaca da ova igra uvek bude zanimljiva i neizvesna. Danas, nakon što je fudbal možda prečesto biznis a ređe sportsko i fer nadmetanje, sudijske odluke imaju posebnu težinu. Ukoliko se na to dodaju i mnogi skandali oko neregularnosti nekih utakmica radi zarade u kladionicama, ovakav potez sa strane svetske fudbalske asocijacije je i logičan. Na ovaj način, FIFA sigurno želi da ovaj sport pomalo i “očisti” od loših stvari koje su se u poslednje vreme vezivale za fudbal i na taj način vrati poverenje ljubitelja “najbitnije sporedne stvari na svetu”.

Da li će se koristiti tehnologija kamera na gol liniji (popularni HawkEye – koristi se u tenisu) ili senzori u lopti, ostaje da se izabere na tenderu koji je FIFA raspisala. Po zvaničnim informacijama, odgovor na ovo pitanje će stići ovog proleća. Kao i kod svih unapređenja u ovom sportu, neće proći mnogo vremena dok se ova rešenja ne prihvate i od strane najgledanijih i najbogatijih fudbalskih liga na svetu. Nadajmo se da neće proći previše vremena pa da ova tehnologija zaživi i na našim terenima.

Ko zna, možda to unapredi i naš fudbal.

Foto: bulldogza / FreeDigitalPhotos.net