ID 100197605

Umesto ribe, ješćemo semenke

Riba je zdrava, ali je retko na domaćoj trpezi. Ovaj dragoceni izvor neophodnih Omega 3 masnih kiselina, uskoro će biti zamenjen semenkama.

Riblje ulje, pa čak i ono u perlicama, mnogima je gastronoska trauma iz detinjstva. Novo ulje, bogato Omega 3 masnim kiselinama, nastalo je od semenki lana, odnosno njihovim genetskim ukrštanjem sa mikroalgama, objavljeno je u Biljnom žurnalu.

Naučnici smatraju da će na ovaj način moći da proizvedu dovoljno kavlitetno ulje koje će imati potencijal da zameni ribu i riblje ulje i time sačuva stanovnike podvonog sveta.

Riblji organizam ne sintetiše sam Omega 3 masne kiseline već ih uzima iz algi. Takođe, ni ljudsko telo nema tu sposobnost, a ove kiseline su od vitalnog značaja za naš metabolizam.

Omega 3 masne kiseline poznate su po tome što ublažavaju zapaljenske procese u organizmu, kao i da kontrolišu zgrušavanje krvi i izgradnju membrana moždanih ćelija.

Pored ribe, u kojoj se nalaze EPA i DHA kiseline, druge Omega 3 kiseline sadrže i orasi, prokelj, zelena salata, spanać i kelj – to su ALA kiseline.

Novim uljem lanenih semenki, bogatim Omega 3 kiselinama, naučnici trenutno hrane losose.

 foto: freedigitalphotos.net