opake zevalice hrane se pod zemljom

Opake zevalice: hrane se pod zemljom

Pronađena nova vrsta biljaka mesožderki!

U savanama Brazila, nedavno su otkrivene tri nove vrste kobnih biljaka, mesožderki. One su drugačije od ostalih pripadnica svoga roda po tome što svoje žrtve vrebaju pod zemljom!

Biolozi ih nazivaju Philcoxsia bahiensis, Philcoxsia goiansensis i Philcoxia bahiensis. Narodno ime po čemu ih mnogi prepoznaju su biljke mesožderke iz roda zevalica. Najsličnije su ovom cveću, ali i mnogo opasnije!

Za razliku  od zevalica koje su ukras mnogih bašti, ove „krvoločne” biljke se hrane pomoću lepljivih podzemnih izdanaka, sličnim listovima. To podzemno lišće omogućava im redovno snabdevanje hranom, crvićima i insektima koji žive pod zemljinom površinom.

Ovo otkriće je značajno za nauku, jer je ovaj način „lova” hrane potpuno nepoznat u biljnom svetu. Do sada nije pronađena ni jedna biljka koja pod zemljom vreba žrtve. Botaničari smatraju da je ovo samo početak te da ovo sigurno nije usamljeni slučaj. Biljke mesožderke uglavnom se hrane uz pomoć lepljivih listova i  primamljivih cvetova  koji  sakupljaju mušice i druge insekte.

Iako su kao nova biljna vrsta pronađene pre desetak godina, tek sada su botaničari uspeli da shvate njihov način ishrane. Pošto uspevaju u vrlo siromašnim područjima, gde je zemlja suva i neplodna, one su se vrlo vešto prilagodile  surovoj sredini.

Još uvek se ne zna da li ove biljke privlače žrtve, možda nekim primamljivim mirisima, ili  jednostavno grabe sve ono što im se nađe u okolini.

Foto: Wiki