ID 10084128
foto:freedigitalphotos.net

Zašto se ježimo kada je zimoća?

Ako spadate u red zimogrožljivih, onda ste sigurno bezbroj puta doživeli „ježenje“ kože. Da li ste se nekada zapitali zašto nam se koža ježi kada je zimoća ili kada čujemo neku neočekivanu vest? Otkrijte o čemu je reč.

Iako smo zagazili u septembar, sunce nas i dalje miluje, a tek po neki hladniji vetrić čini da nam se koža naježi. Zašto se zapravo ježimo?

Opšte poznata je stvar da se dlake svih životinja automatski podižu, kada nastupe zimski dani ili kada nastupe neke nepredviđene i opasne situacije.

Slična situacija je i sa ljudima. Podizanje dlačica na zimoću je reakcija tela, kako bi se stvorio sloj toplote koji će da nas štiti od hladnoće, dok je podizanje dlačica na neočekivanu vest zapravo odbrana od iste.

Ježenje kože u opasnim situacijama smo nasledili od davnih predaka, koji su imali duže dlake po telu za razliku od savremenog čoveka. Nakostrešene i uspravne dlake su značile pretnju predatorima da nas zaobiđu i nastave dalje. Naši preci su izgledali veće, krupnije i strašnije poput ostalih životinja, koje se se ježile, kako bi poslale poruku predatoru da nisu lak zalogaj. Nekada je ova strategija uspelavala a nekada ne.

Kada se iznenada uplašimo, mišići koji okružuju folikul dlačice se odjednom zgrče, pa se tako dalje dlake uspravljaju i stvaraju sliku da smo strašniji.

Da li mislite da ova taktika ima smisla?

foto:freedigitalphotos.net