Earth Hour 2014 Superhero Ambassador Spider Man

Odvojite sat za našu planetu u subotu

Planetarnu akciju Sat za našu planetu Srbija će ove godine podržati, po šesti put, u subotu 29. marta u 20.30h. Centralna manifestacija u Beogradu će se održati na Trgu Republike gde će nastupiti dečiji hor RTS-a Kolibri, kao i akustični bend Sambansa.

WWF Svetski fond za prirodu poziva sve građane da se uključe u akciju i daju svoj doprinos. Pored simboličnog gašenja svetla, još jedan načina je uključivanje u digitalnu kampanju putem Fejsbuka.

Planetarna akcija WWF-A (Svetski Fond za zaštitu prirode) Sat za našu planetu, nastala je 2007. godine u Sidneju sa ciljem da se ukaže na štetnost klimatskih promena i neophodnost brige o planeti zemlji. Pre svega predstavlja najveću globalnu volontersku inicijativu, a ove godine pridružiće joj se i Spajdermen kao prvi ambasador-superheroj.

Od ove godine nova platforma Earth Hour Blue omogući će pojedincima širom sveta da sami iniciraju projekte na području zaštite prirode, kao i da prikupe financijska sredstva potrebna za njihovu izvedbu.

 Za poslednja dva veka čovek je drastično pridodao pojačanju efekta staklene bašte, ponajviše koriščenjem uglja, gasa, benzina, sečenjem šuma… Menjanje prosečne vrednosti temperature, kiše, vetra ili snega u rasponu od nekoliko decenija, a ponekad i većim vremenskim periodima od 10.000 do 20.000 godina je presudno za promenu klime. Za 10.000 godina 5 stepeni predstavlja veliku promenu na nivou planete. Za toliko se planeta Zemlja zagrejala od poslednjeg ledenog doba do danas. To je bilo dovoljno da nivo mora u okeanu poraste za 120 metara, kao i da za više desetina procenata poraste količina padavina u Evropi i time izmesti šume i životinje, a zemljišta koja su bila obradiva su nestala, i obrnuto.

Inače zemlja reaguje veoma sporo na pojačanje efekta staklene bašte, medjutim od trenutka kada nastupe promene neće više biti mogućnosti da se klimatski sistem vrati na staro. Kako ne bi došlo do drastičnih promena neophodno je da svi pristupimo zaštiti životne sredine. Briga za budućnost planete i onoga što ostavljamo budućim naraštajima trebala bi da postane prioritet svih, s toga ova akcija na simboličan način nas poziva na to.

Deo ove akcije danas čine brojni pojedinci, organizacije, institucije i kompanije. Tendencija je da se motivišu pojedinci da postanu superheroji u spašavanju planete.

U našoj zemlji akciju je ove godine podržalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda, Gradska uprava Grada Novog Sada kao i brojne organizacije, kompanije, škole i pojedinci.

Prošle godine kampanju je podržalo preko 2 milijarde ljudi iz 154 zemlje i preko 7000 gradova.