Screen Shot 2015 02 24 at 16.45.55

Drvo duginih boja          

Neverovatna biljka raste u šumama Australije, Nove Gvineje i Filipina. Kora joj je šarena te je botaničari, sa pravom smatraju, najlepšim drvetom na svetu.

Eucalyptus deglupta je drvo duginih boja ili šareni eukaliptus. Poznat je po živopisnim šarama po kori. Stablo izgleda kao da je ručno oslikano. Na kori se mogu pronaći tonovi boja kakvih nema ni na slikarskoj paleti, od maslinasto zelene, do narandžaste, purpurne, crvene, bordo, plave do jarko ljubičaste. Boje se pretapaju i čine neverovatnu vizuelnu senzaciju.

Ovaj fenomen šarene kore nastaje postepeno u različitim godišnjim dobima. Stara višeslojna kora puca i odbacuje se. Taj proces nikada nije ravnomeran. Slojevi se ljušte mestimično. Nijanse boja i raspored šara razlikuju se od stabla do stabla. Kada se prvi sloj oljušti, boja je bledo zelena. Kako biljno tkivo stari tako mu se i boja menja. Zelenkasta postaje tamno zelena, pa potom plava, ljubičasta pa roza i narandžasta. Na kraju se javljaju bordo i tamno braon tonovi. Tako se šare i boje stalno smenjuju te je drvo poput živog slikarskog platna.

Dugino drvo može da naraste i do 75 metara. Koristi se za proizvodnju papira, ali je vrlo traženo i kao ukrasna biljka.

foto:YouTube screenshot