svet vidjen ocima tih divnih stvorenja 5

Svet viđen očima tih divnih stvorenja

Kako životinje vide boje?

Oduvek se pitamo mogu li životinje da raspoznaju boje poput čoveka? Kako reaguje njihov vid? Koje boje ih uznemiravaju a koje im prijaju? Nauka nam objašnjava…

Sva živa bića reaguju drugačije na određene boje prirode. Oči su prilagođene njihovom podneblju, načinu života i životnom okruženju. Ono što ne vidi životinja na kopnu, sa lakoćom raspoznaju ribe. Vid je prilagođen svim vrstama životinja, pa tako grabljivice i predatori bolje vide oblike nego što razaznaju boje.

Psi odlično zapažaju pokrete i svetlost, ali njihova struktura oka, baš zbog ove mogućnosti je dosta limitirana, te oni ne mogu baš najjasnije da vide oblike i da razaznaju boje.
Slično je i sa mačkama. Do skoro se mislilo da one uopšte ne mogu da uoče boje. Najnovija istraživanja dokazuju da one ipak registruju zelenu, plavu i žutu. Mačije oko ne može da prepozna crvenu. Baš kao i psi, one uočavaju pokrete i svetlost, a ova sposobnost im omogućava da se sa lakoćom snalaze u mraku.

Ribe odlično prepoznaju infracrveni spektar svetlosti, kao i neke boje poput crvene i plave, dok malo riba registruje zelenu boju. One mogu da vide neke boje koje su nepoznate ljudskom oku, to im omogućava da se snalaze u mutnim vodama.

Za stoku i kuniće smatra se da su potpuno slepi za boje.

Neke ptice odlično razaznaju boje, baš poput čoveka, u tu grupu spadaju kokoške i golubovi. Pošto su sove noćne ptice, raspoznavanje boja i nije im od neke koristi, te svet vide crno-belo.
Pčelinji vid je prilagođen njihovom staništu. Kako cveće najčešće reflektuje plave nijanse boja, pčele jako dobro vide plavu i to u ultraljubičastom spektru boja. Smatra se da su ravnodušne prema crvenim i narandžastim nijansama.

Baš kao i pčele ni mravi, kao ni mnogi drugi insekti ne registruju crvenu boju ni njenu svetlost. Komarci su poptuno „operisani” od boja. Nije im potrebna ova veština kako bi preživeli. Smatra se da razaznaju samo ljubičaste nijanse. Kako bi se zaštitili od komaraca, najefikasnije su svetiljke koje isijavaju baš ovim nijansama boja. U carstvu insekata, najbolji vid imaju pauci, koji su u stanju da razaznaju četiri osnovne boje. Oni odlično uočavaju ultraljubičastu boju, te baš poput forenzičara sa lakoćom detektuju tečnosti, poput krvi, što im omogućava da prate svoj plen i u mraku.